nieuws

Kantoorgebouw krijgt nieuwe functie en wordt all-electric met VRF

Projecten

Busitel III, het voormalige kantoorpand van Deloitte in Amsterdam Sloterdijk, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het 12.500 vierkante meter grote pand zou eigenlijk een hotel gaan huisvesten, maar op het laatste moment werd dit plan gewijzigd. Inmiddels is het kantoorgebouw volledig vernieuwd, all-electric gemaakt en ‘vergroend’ van energielabel G naar A. 

Kantoorgebouw krijgt nieuwe functie en wordt all-electric met VRF

Hotelketen Meininger had Busitel I en II eerder al succesvol getransformeerd van kantoor naar hotel. Gebouw Busitel III zou op dezelfde manier onder handen worden genomen. Het project was volledig voorbereid, en het wachten was op de bouwvergunning. Toen de gemeente Amsterdam besloot een stop op de bouw van hotels te zetten, viel het project van de ene op de andere dag weg. “Een ramp”, herinnert Ruud Meijns, directeur van installateur M&O Techniek zich. Twee jaar en een aangepast bestemmingsplan later kwam er echter alsnog groen licht, maar nu voor verbouwing tot nieuw kantoor. Om het pand all-electric te maken, voorzag M&O Techniek het in opdracht van BIK Bouw in minder dan vier maanden – er zat een strakke deadline op het project – van twaalf Mitsubishi Electric City Multi VRF-R2 buitendelen, 120 binnendelen, en vier Zubadan DX-koelers voor de luchtbehandelingskast.

‘Enorme logistieke uitdaging’

Meijns: “Toen de opdracht binnenkwam, was ik toevallig net in gesprek met Arjen de Jong, directeur van Alklima. Samen hebben we dat moment even gevierd.” Zes kale verdiepingen vormden het werkgebied voor de installatie van alle techniek, inclusief de klimaatinstallatie. Bovendien hadden de slopers de luchtbehandelingskanalen weggehaald die volgens afspraak hadden moeten blijven. Dat leverde een enorme logistieke uitdaging op, en daar bovenop kwam de pech dat een onderaannemer voor de koeltechniek failliet ging terwijl de eigen koeltechnici van M&O Techniek al volledig waren ingepland. “Dan zie je de waarde van een leverancier die zijn netwerk voor je openstelt”, zo ervoer Meijns. “Onze vaste accountmanager Marco van der Haven legde contact met bedrijven die wilden bijspringen met de uitvoering en inbedrijfstelling.”

Eén totaalpakket

Uiteindelijk werd het project succesvol en binnen tijdsplan afgerond. De elektricien die de goten plaatste voor de elektraleidingen nam ook de infrastructuur voor de koelleidingen mee. CMK Luchttechniek installeerde onder regie van M&O Techniek alle binnenunits, terwijl de Zaanse installateur zelf de koel- en dataleidingen legde. “De City Multi VRF R2-is ons favoriete systeem; Mitsubishi Electric biedt hiermee in combinatie met Lossnay WTW-units koeling, verwarming, warm tapwater en ventilatie als één totaalpakket waarmee iedere ruimte afzonderlijk regelbaar is. Zo creëren we dankzij geavanceerde technologie een comfortabel kantoor.”

> Leestip: Gratis beursspecial Vakbeurs Energie nu beschikbaar

Reageer op dit artikel