nieuws

Ambitieus plan voor ‘ultragroene’ wijk in Wageningen

Projecten

In Wageningen wordt al jarenlang gesproken over vergroening van het universiteitsterrein de Dreijen. Inmiddels liggen er concrete plannen: de locatie moet de eerste NOM-wijk van Wageningen worden. Als alles doorgaan, komen er 80 woningen met een warmtepomp, extra isolatie en bijvoorbeeld een grijswaterton voor gebruik van regenwater.

Ambitieus plan voor ‘ultragroene’ wijk in Wageningen

Het duurzame karakter van de wijk moet verder gaan dan de gebouwgebonden installaties. Zo staat in een conceptvoorstel aan de gemeenteraad dat sommige woningen een overschot aan energie zullen opwekken waar een elektrische deelauto in de wijk mee kan worden opgeladen. Verder wordt regenwater dat overblijft – en dus niet wordt gebruikt in het grijswatercircuit – opgevangen in wadi’s (voor natuurlijke infiltratie in de bodem), en wordt zelfs onderzocht of het technisch mogelijk is om extra stroom op te wekken uit planten, bijvoorbeeld om de openbare straatverlichting op aan te sluiten.

Besluit in gemeenteraad

Inmiddels wordt al ruim tien jaar over de ultragroene wijk in Wageningen nagedacht. In 2009 richtten ‘toekomstige bewoners, geïnteresseerden en deskundigen’ de Initiatiefgroep Ecowijk De Dreijen op, met als doel een autoluwe woonwijk met  ‘klimaatneutrale’ woningen  en veel ruimte voor de natuur op te zetten. Het duurde daarna tot 2017 voordat de gemeente, de universiteit (gebruiker van het terrein) en bouwbedrijven er een officieel visiedocument over hadden opgesteld. Inmiddels lijkt een en ander in een stroomversnelling te komen: komende week neemt de gemeenteraad een besluit over uitvoering van de plannen.

[beeld: Gemeente Wageningen]

Reageer op dit artikel