nieuws

Duurzame transformatie schoolgebouw naar ‘Plus-op-de-meter’-woningen

Projecten

Afgelopen week startte de verkoop van woningen in het circulaire, CO2-neutrale transformatieproject ‘DSL24’. Dit project bestaat uit acht gasloze Plus-op-de-Meter-appartementen in een voormalig schoolgebouw in de Utrechtse wijk Hoograven. Multiprop Vastgoed Ontwikkeling startte de transformatie van het gebouw in 2017, toen het een prijsvraag van de gemeente Utrecht won. 

Duurzame transformatie schoolgebouw naar ‘Plus-op-de-meter’-woningen

De gemeente schreef de prijsvraag destijds uit omdat men de oude portaalschool wilde behouden. Redenen daarvoor waren de ‘bijzondere typologie’ en het feit dat de school ‘onderdeel is van de naoorlogse wijk Hoograven’. Het beoogde doel van de transformatie was om het gebouw een fysieke functiewijziging naar ‘wonen’ te laten ondergaan.
Naar eigen zeggen won Multiprop de prijsvraag op basis van een inzending waarin de combinatie van architectuur, duurzaam bouwen en energiezuinigheid centraal stond.

Warmtepomp kopen of leasen

Volgens de projectontwikkelaar behoort DSL24 tot de meest duurzame transformaties van Nederland. Het project heeft een hoge gemiddelde GPR-score van 9,2 gekregen voor de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde (zie deze PDF voor uitleg over GPR). Deze score uit zich onder andere in hoogwaardige isolatie, geen CO2-uitstoot, en een gezond binnenklimaat.
Daarnaast hebben de acht appartementen een EPC van -0,43. Bij gemiddeld gebruik leveren ze dus meer energie dan er wordt gebruikt. Het hele dakvlak wordt geïntegreerd met 126 zwarte PV-panelen en 64 thermische PVT-panelen. Deze PVT-panelen zorgen voor elektriciteit, maar zijn ook de bron voor de vloerverwarming en warm water. Daarnaast beschikt ieder appartement over een warmtepomp die naar keuze kan worden geleased of gekocht.

Naar verluidt zijn de eerste inschrijvingen en biedingen op de woningen inmiddels binnen. Multiprop verwacht dat de appartementen rond de zomervakantie worden opgeleverd. Meer informatie over dit project is te vinden op de bijbehorende website.

> Leestip:‘Radar toont belang certificering warmtepompen’

Reageer op dit artikel