nieuws

Gasloze wijk in Oldebroek krijgt eigen elektriciteitsnet

Projecten

In de Veluwse gemeente Oldebroek wordt een wijk met 57 gasloze Nul-op-de-meter-woningen gerealiseerd. Bijzonder aan deze woningen is dat ze worden aangesloten op een ‘eigen elektriciteitsnetwerk’ dat gevoed wordt door een collectief zonnedak. Om zo’n eigen netwerk te realiseren, deed de gemeente een beroep op de ‘Regeling Experimenten elektriciteitswet’. Die maakt het mogelijk voor coöperaties en Verenigingen van Eigenaren om af te wijken van de Elektriciteitswet.

Gasloze wijk in Oldebroek krijgt eigen elektriciteitsnet

De ‘Regeling Experimenten elektriciteitswet’ werd in 2013 ingesteld als onderdeel van het Energieakkoord. De bedoeling van de regeling is om decentrale duurzame elektriciteitsopwekking te stimuleren door coöperaties en Verenigingen van Eigenaren een ontheffing op de Elektriciteitswet te geven. Met zo’n ontheffing mogen ze een eigen elektriciteitsnet opzetten waarbij ze zelf verantwoordelijk zijn voor de stroomopwekking en -distributie.

De toenmalige burgemeester van Oldebroek gaf in mei vorig jaar het startsein voor de bouw (Foto: BBG Bouw).

Distributie via eigen netwerk

Sinds 2015 zijn in het kader van de regeling 14 ontheffingen toegekend. Een van die 14 ontheffingen is vergeven aan de initiatiefnemers van het project ‘de Zeuven Heuvels’ in Wezep, dat onder de gemeente Oldebroek valt. In mei vorig jaar werd de eerste paal geslagen voor deze nieuwbouwwijk, die 57 Nul-op-de-meter-woningen telt die worden voorzien van vloerverwarming en lucht/water-warmtepompen. De elektriciteit voor deze gasloze woningen wordt opgewekt door ruim 1.500 pv-panelen en vervolgens via een eigen netwerk gedistribueerd. De panelen zijn geïnstalleerd op een zonnedak buiten de wijk; deels om esthetische redenen en deels vanwege de Noord/Zuid-oriëntatie van de huizen.

Lokale energiecoöperatie

De bewoners zijn direct betrokken bij de opwekking en afname van elektriciteit, doordat een en ander wordt aangestuurd vanuit hun eigen energiecoöperatie. Via de koopovereenkomst zijn huiseigenaren verplicht bij die coöperatie aangesloten. De wijk heeft één grootverbruikersaansluiting van waaruit de elektriciteit over de woningen wordt verdeeld en onderling kan worden uitgewisseld. Het wijknetwerk is overigens ook aangesloten op een trafo van het publieke netwerk, zodat de wijkbewoners altijd stroom hebben, ook op dagen met minder pv-opbrengst of bij storingen in het eigen netwerk.

> Leestip: Gratis bundel met de beste artikelen van vakblad Warmtepompen in 2018

> Leestip: De bouwketen verwacht een iets minder harde groei in 2019.

> Leestip: Onduidelijkheid vermindert draagvlak energietransitie

> Leestip: “De zwalkende overheid vertraagt verduurzaming”, zo stelt Rimme van der Ree, directeur van Klimaatexpert.com in zijn column.

Reageer op dit artikel