nieuws

Experiment: Woningen kostenefficiënt gasloos maken

Projecten

Het gasloos maken van een bestaande woning kan een kostbare exercitie zijn. Naast de investerings- en installatiekosten van een warmtepomp of ander duurzaam systeem komt er vaak nog meer bij kijken, zoals extra isolatie of de vervanging van radiatoren. In Tilburg loopt een pilot waarbij de gasketel kostenefficiënt plaatsmaakt voor een speciale warmtepomp of een industriële luchtverwarmer.

Experiment: Woningen kostenefficiënt gasloos maken

De pilot betreft drie portiekwoningen. Een van de drie woningen wordt gebruikt als referentie. De andere twee worden gasloos gemaakt door de gasketel respectievelijk te vervangen door een CO₂-warmtepomp en een industriële luchtverhitter. In beide gevallen kunnen de bestaande radiatoren blijven hangen, omdat de twee opwekkers hoge temperaturen leveren.

Financieel gunstiger dan gasketel

De CO₂-warmtepomp, een apparaat van het Nederlandse Durocan, levert water van  78 °C. De luchtverhitter die in de andere testwoning wordt geplaatst, beschikt over een verwarmingselement dat maximaal 350 °C (in plaats van 1.200 °C bij gasverwarming) levert om het cv-water op te warmen. De restwarmte van dit systeem wordt gebruikt om de lucht voor te verwarmen. In beide pilotwoningen moet de toegepaste oplossing op termijn financieel gunstiger uitpakken dan een gasgestookte ketel, omdat er geen grootschalige renovatie nodig is en het bestaande afgiftesysteem wordt gebruikt.

Het volledige bericht over dit pilotproject is te vinden op de website van Cobouw.

> Leestip: Energiebedrijf Cogas en woningcorporatie WBO Wonen voeren een pilot uit naar de toepassing van hybride warmtepompen in Oldenzaal.

> Leestip: Een vastgoedverhuurder uit Deventer heeft de afgelopen twee jaar een pilotonderzoek gedaan naar het resultaat van drie verschillende manieren om woningen te verduurzamen.

Reageer op dit artikel