nieuws

NOM Best wint Cobouw Award voor ‘Meest Duurzame Project’

Projecten

Tijdens de Cobouw Awards die gisteren werden uitgereikt, haalde NOM Best de eerste prijs binnen in de categorie ‘Meest Duurzame Project’. NOM Best betreft een nieuwbouwproject voor twee flats met sociale-huurappartementen in het Brabantse Best. Het is het eerste vijflaags Nul-op-de-Meter-appartementencomplex van Nederland.

NOM Best wint Cobouw Award voor ‘Meest Duurzame Project’
De Willem (foto: BAM Wonen).

De Willem en De Zwijger, zoals de twee gebouwen heten, zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop. Ze voorzien zelf in hun eigen energie, mede dankzij een dunne ‘film’ met zonnepanelen op de gevels. Daarnaast worden de woningen verwarmd en gekoeld middels individuele bodemgebonden warmtepompen.

> Leestip: Meer informatie over De Willem en De Zwijger is te lezen
in dit artikel.

‘Nog steeds zeldzaam’

Volgens juryvoorzitter Andy van den Dobbelsteen zijn Nul-op-de-Meterwoningen (NOM) inmiddels ‘niet zo bijzonder’  meer, maar zijn NOM-appartementen nog steeds zeldzaam. “We weten dat er iets bijzonders aan de hand is als het sociale huurwoningen betreft, en zeker als er ook nog bijzondere aandacht is besteed aan een circulair ontwerp, aan regenwatergebruik en aan biodiversiteit. Al deze wapenfeiten zijn geldig voor de 48 NOM-appartementen in Best”, zo verklaart hij waarom NOM Best de award heeft gewonnen.

Andere genomineerden

Naast NOM Best had Cobouw nog twee andere projecten genomineerd voor de categorie ‘Meest Duurzame Project’. Daarbij ging het enerzijds om een tot hoofdkantoor van Merosch omgebouwde oude gymzaal (lees hier meer over dit project) en anderzijds om ‘QO Amsterdam’, een hotel in Amsterdam dat zowel is aangesloten op stadswarmte als op een wko met een AquaForce-warmtepomp van Carrier.
De winnaars in de andere Cobouw Award-categorieën zijn Coen Hagedoorn Bouwgroep (Best Presterende Bouwonderneming), Heembouw (Beste Werkgever) en de PlasticRoad (Beste Product).

> Lees meer over de awards op de website van Cobouw.

> Leestip: Bij ieder groot bouwproject met warmtepompen moet worden voorgesorteerd op de keuze tussen een centraal  en een decentraal energiesysteem. Arnoud Matser van adviesbureau Merosch schetste onlangs welke afwegingen daarbij een rol spelen.

> Leestip: Onlangs publiceerden we de white paper ‘Warm tapwater bij warmtepompen’. Deze paper kan gratis worden aangevraagd

Reageer op dit artikel