nieuws

2nd Skin: Nul-op-de-meter-huid voor bestaande stapelbouw

Projecten

Bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad zorgt gestapelde bouw voor een flinke uitdaging. Met  name bij verouderde portiek/etagewoningen voldoen bestaande Nul-op-de-meter-concepten (NOM) niet, mede omdat er onvoldoende dakruimte voor pv-panelen is. In een van de sessies op het Nederlands Warmtepomp Congres 2018 wordt uitgebreid ingegaan op 2nd Skin, een concept voor verduurzaming van portiek/etageflats dat onlangs voor het eerst in in de praktijk werd toegepast.

2nd Skin: Nul-op-de-meter-huid voor bestaande stapelbouw

“Doordat in stapelbouw relatief minder dakoppervlak per woning beschikbaar is, kan er maar een beperkt vermogen aan pv-panelen worden opgesteld”, aldus Onno de Wal, directeur van bouwbedrijf BIK Bouw uit Barendrecht. Dat probleem is volgens hem echter te omzeilen door een andere benadering te kiezen: “Bij renovatieprojecten wordt standaard uitgegaan van de combinatie van pv-panelen met een lucht/water-warmtepomp. In het 2nd Skin-concept dat wij de afgelopen tijd samen met een aantal partners hebben ontwikkeld, wordt per woningkolom een bodemgebonden warmtepomp toegepast. Zo’n systeem heeft – zeker in het koude stookseizoen – een veel betere energetische efficiëntie dan een lucht/water-systeem. Daardoor gebruikt het minder elektrisch vermogen en heb je dus minder pv-panelen nodig.”

Vlaardingen: woonblok voor … 

Nieuw concept

Het ‘2nd Skin’-concept waar De Wal over spreekt is door BIK bouw samen met de TU Delft, Sto Isoned, Itho Daalderop en Kingspan ontwikkeld. De naam ervan moet vrij letterlijk worden genomen. De Wal: “Bij 2nd Skin wordt over de bestaande schil een nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde ‘tweede huid’ geplaatst. Een onderscheidende innovatie in het concept is dat we op de scheiding van naastgelegen woningen een extra schacht in die nieuwe gevel aanbrengen. Onderin die schacht staat de centrale bodemwarmtepomp, en van daaruit wordt het leidingwerk van deze installatie naar boven geleid. Bij iedere individuele woning wordt buiten naast het balkon een installatiekast aangebouwd waarin een wtw-ventilatiesysteem en een boilervat voor warmtapwater wordt geplaatst.

Project in Vlaardingen

… en na renovatie volgens het 2nd Skin-concept.

Begin dit jaar werd het eerste 2nd Skin-renovatieproject opgeleverd. In de Indische Buurt in Vlaardingen is een blok met verouderde portiek/etage-woningen middels dit concept getransformeerd naar Nul op de meter. Iedere verticale kolom van drie woningen is hierbij voorzien van een centrale warmtepomp, aangesloten op een individuele lus die op  130 meter diepte in de achtertuin van het complex ligt.

Vorig jaar viel het project met deze aanpak in de prijzen: op het Warmtepomp Congres 2017 ontving Itho Daalderop – leverancier van de warmtepompen –  voor dit project de Warmtepompproject van het Jaar-award.
Op het Warmtepomp Congres 2018, dat op 10 oktober plaatsvindt tijdens de Vakbeurs Energie, gaat Onno de Wal uitvoerig in op het 2nd Skin-concept en de eerste praktische toepassing ervan in Vlaardingen.

Alle informatie over het Nederlands Warmtepomp Congres 2018 (programma, locatie, wijze van inschrijving) is te vinden op de congreswebsite.

Reageer op dit artikel