nieuws

Stapsgewijs van gas los

Projecten

Stapsgewijs van gas los

Corporatiewoningen moeten van het gas af, een flinke uitdaging. Een stapsgewijze vervanging van cv-ketels door warmtepompen en vermindering van de warmtevraag biedt mogelijkheden. Het kan zelfs bijna kostenneutraal, zo is te lezen op Cobouw.

In Oosterbeek heeft een appartementengebouw uit de jaren zeventig aan de Stationsweg nu nog blokverwarming met twee grote cv-installaties. Een ervan wordt door Woningcorporatie Vivare vervangen door een warmtepomp, de andere blijft tot het einde van zijn levensduur achter als ‘back-up’ voor momenten van extreme warmtevraag.

Zoiets is alleen mogelijk als je goed isoleert waardoor je de warmtevraag verlaagt. Daarmee worden de investeringen terugverdient door vermindering van de gasinkoop en door opwekken van zonnestroom en -warmte.

Uitvoering
Het warme water van de warmtepomp kan door dezelfde radiatoren die nu hun water krijgen van de cv-ketels. Een deel van de warmte moet verder komen van PVT-panelen op het dak – zonnepanelen die tevens warmte leveren.

Het onderzoek van de bouwkundig aannemer richt zich nog op manieren om zonder grote overlast met isolatie en dubbelglas de warmtevraag te verminderen. Dat is noodzakelijk, want de warmtecapaciteit gaat fors omlaag met het afstoten van een van de cv-installaties.

Leestip:
Bouwers draaien op voor meerkosten gasloos bouwen

Pilot
Het project in Oosterbeek geldt als testcase voor een onlangs gelanceerde totaaloplossing waarbij ook Unica betrokken is. Jan Maarten Elias: “In een keer van gas los is onbetaalbaar.” De geleidelijke aanpak verzacht de pijn.

In stap 1 wordt een van de ketels vervangen door een warmtepomp, gecombineerd met nieuwe voorzieningen voor zonne-energie. Hiermee is een reductie haalbaar van zeventig tot tachtig procent van het bestaande gasverbruik.

In stap 2 worden isolatie aangebracht en glas vervangen. Hierbij kan gelijk onderhoud aan de gebouwschil plaatsvinden.

In stap 3 vindt de uiteindelijke vervanging plaats van de laatste cv-ketel(s) door een warmtepomp. Elias: “Goeie kans dat je over vijf tot zeven jaar een warmtepomp kunt krijgen met een beter rendement voor de helft van de prijs.”

Kosten
Een woningcorporatie moet wel diepe zakken hebben. Want bij deze grootschalige, gestandaardiseerde aanpak loopt de benodigde investering op tot meer dan 20.000 euro per appartement.

Lees het hele artikel op Cobouw

Reageer op dit artikel