Oplossing voor warmtepomp en elektrisch koken met krappe éénfase-aansluiting

Oplossing voor warmtepomp en elektrisch koken met krappe...

Kun je een warmtepomp aansluiten op een éénfase-netaansluiting van maximaal 8000 Watt en ook nog elektrisch koken? Willemsen Installatie vond een oplossing in een zelfontwikkelde slimme aansturing van de warmtepomp. Afgaande op reacties op LinkedIn, lijkt de belangstelling voor de vinding groot.

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

De opkomst van warmtepompen zorgt ook voor ontwikkelingen en innovaties bij andere bedrijven. Een voorbeeld is de Elytra van Burgerhout. Deze dakdoorvoer voor binnen opgestelde lucht/water-warmtepompen en warmtepompboilers combineert de aan en -afvoer van lucht en zorgt ervoor dat de schaduw op eventuele zonnepanelen wordt beperkt.

On-the-Wall- en In-the-Wall-uitvoeringen van de Compac, naast elkaar in een showroom.

Decentrale variant maakt wtw-ventilatie toepasbaar in bestaande...

Ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, is energiebesparend en maakt dat de warmtepomp minder thermisch vermogen nodig heeft. Een centraal systeem met luchtkanalen is de standaard in nieuwbouw, maar lastig of onmogelijk in te bouwen in bestaande woningen. Decentrale wtw-ventilatiesystemen zoals van Fresh-r zijn daar wel geschikt voor.

Industriële warmtepomp maakt 200 °C door comprimeren van stoom

Industriële warmtepomp maakt 200 °C door comprimeren van stoom

De temperaturen die industriële warmtepompen kunnen maken worden steeds hoger. Dat bleek tijdens de afgelopen Chillventa in Neurenberg, een belangrijke internationale beurs voor koudetechniek. Het bedrijf Rockshell uit India daarbij op met een warmtepomp die door het comprimeren van stoom 200 °C kan maken.

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Niet-condenserend koelen is gangbaar bij warmtepompsystemen, maar heeft z'n beperkingen als het gaat om de temperatuurverlaging. Met condenserend koelen kan een woning tijdens hete dagen veel beter comfortabel worden gehouden. Deze manier van koelen vraagt echter wel om extra maatregelen. Experts nemen beide opties onder de loep en geven tips.

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan gevolgen hebben voor de warmtepompsector. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent - al worden de meeste daarvan de komende jaren uitgefaseerd - maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen zit. Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem'. Analyse van de componenten van een warmtepomp toont dat PFAS maar een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.

Nieuw: geluiddempende kast voor warmtepomp en andere installaties

Nieuw: geluiddempende kast voor warmtepomp en andere installaties

Om een binnendeel van een warmtepomp, boilervat en ventilatiebox samen weg te werken, heeft de Interduct Groep een installatiekast ontwikkeld. De kast is geluiddempend en kan als plug & play-oplossing worden geleverd, waarbij de apparaten al in de fabriek worden geïnstalleerd.