Enkele van de woningen in Petten. De individuele 
bodembronnen zijn aangelegd onder de voortuinen.

Bestaande corporatiewoningen van het gas met bodemwarmtepompen

Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.

Gevel als bron van een warmtepomp

Gevel als bron van een warmtepomp

Een op het dak geplaatst bronsysteem voor een water/water-warmtepomp is inmiddels bekende techniek. Hierbij wordt energie opgevangen via vloeistof die door leidingen in pvt-panelen loopt. Minder bekend is dat dit principe ook op een gevel kan worden losgelaten. Een consortium van drie bedrijven ontwikkelde vanuit dit idee een concept dat ze de warmtewingevel hebben genoemd.

Grootste warmtepomp van Nederland verwarmt 20.000 woningen

Grootste warmtepomp van Nederland verwarmt 20.000 woningen

Onlangs namen Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht de grootste warmtepomp van Nederland in gebruik. De installatie, met een vermogen van 27 MW, gaat warmte leveren aan circa 20.000 huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Er zal zo'n 10 procent van de Utrechtse warmtevraag mee worden gedekt.

s

Alles over oppervlaktewater als bron warmtepompen (aquathermie)

Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.

De wisselaar van de warmtepomp wordt in de rivier gelegd.

Oude woning heeft warmtepomp met wisselaar in rivier

Zes jaar geleden ontstond bij Jan en Annie Stelma het idee om het riviertje naast hun oude woning als bron voor een warmtepomp te gebruiken. Samen met een installateur bedacht en fabriceerde Jan met tyleenslangen en steigerbuizen een warmtewisselaar voor in het water. Het werd een succesvol pioniersproject dat naar volle tevredenheid draait.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

De energieschutting kan als bron van een warmtepomp een oplossing zijn, bijvoorbeeld als het geluid van een buitenunit tot problemen leidt.

Energieschutting als stille bron voor warmtepomp (tot vriespunt)

Een tuinschutting combineren met de bron van de warmtepomp heeft als voordeel dat er geen geluid wordt geproduceerd. Een nadeel is het lage rendement bij temperaturen onder nul. Daarom raadt leverancier Optisolar aan om een gasketel of elektrisch element aan het verwarmingssysteem toe te voegen.

Horizontale warmtewisselaar onder woonboot als bron warmtepomp

Horizontale warmtewisselaar onder woonboot als bron warmtepomp

In het vakblad RCC Koude & Luchtbehandeling van 25 jaar geleden, werd een project beschreven waarbij een horizontale warmtewisselaar als bron van een warmtepomp dient. De warmtewisselaar ligt op de bodem van het water onder een woonboot, die met de warmtepomp wordt verwarmd.

Boring voor een bodemlus. Volgens Niek de Jong van Itho Daalderop verlaagt een water/water-warmtepomp die op zo'n  bronsysteem wordt aangesloten de piek-elektriciteitsvraag.

Bodemenergie: optie tegen netcongestie

Om congestie op het stroomnet tegen te gaan, zijn beheerders terughoudend met het verstrekken van nieuwe - of het uitbreiden van bestaande - aansluitingen. Die kunnen echter wel nodig zijn voor een warmtepomp. De keuze voor een bodemsysteem kan een oplossing zijn. Over hoe dat zit, geeft Niek de Jong van Itho Daalderop uitleg.

Vorstbescherming monoblocks: nuttig of ook noodzakelijk?

Vorstbescherming monoblocks: nuttig of ook noodzakelijk?

Is een vorstbescherming voor monoblocks nuttig of nutteloos? Steeds vaker duiken in bladen van technische groothandels vorstbeveiligingskleppen op voor dit soort warmtepompen. De appendage maakt cv-leidingen drukloos bij een lage watertemperatuur en voorkomt bij storing schade door ijsvorming in de warmtepomp en leidingen. Maar klopt dat laatste ook echt?