'Fancoil is serieus alternatief voor airco'

'Fancoil is serieus alternatief voor airco'

Jaga introduceert met de Briza Net Zero een nieuwe generatie convectoren. Naast de verwarmingsmogelijkheden ziet de fabrikant in de zogeheten fancoil een alternatief voor de airco. "Een fancoil in combinatie met een lucht/water-warmtepomp kan heel goed condenserend koelen en zal minder snel pendelen dan een airco."

De Vita H1C-S in een renovatiewoning in Vroomshoop. In totaal zijn hier 123 woningen van het systeem voorzien.

Ventilatie- en afgifte in één: optie bij overstap op warmtepomp

In een bestaande woning overstappen op een warmtepomp? Dan is de kans groot dat er ook een nieuw afgiftesysteem nodig is, en eventueel een ventilatiesysteem. Dat kan in bouwkundig opzicht een behoorlijke uitdaging zijn. Een ventilatie- en afgiftesysteem in één toestel kan dan uitkomst bieden.

Alles over koelen met een warmtepomp

Alles over koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp wordt energie uit buitenlucht naar binnen gebracht, waardoor een ruimte opwarmt. Maar andersom kan een warmtepomp ook energie naar buiten verplaatsen, waardoor een ruimte dus afkoelt. En met een bodemsysteem kan gekoeld worden door direct circulatiewater direct in de bodem te koelen. Hier vindt u een overzicht van de artikelen over koelen met een warmtepompsysteem.

Nieuw ventiel voor convectoren maakt buffervat warmtepomp overbodig

Nieuw ventiel voor convectoren maakt buffervat warmtepomp overbodig

Jaga maakt sinds dit voorjaar gebruik van nieuw ontworpen ventielen bij zijn LT-convectoren voor warmtepompen. De Gampper Vario-DP-ventielen hebben een hoger instelbaar debiet dan de ventielen die tot voor kort de standaard waren. Dat maakt een buffervat overbodig. Ook werken de nieuwe ventielen drukonafhankelijk, wat zorgt voor een constant debiet.

Vloerverwarming WARP Systems is dunner en sneller warm dan traditioneel systeem

Vloerverwarming WARP Systems is dunner en sneller warm dan...

WARP-vloerverwarmingssystemen wijken op veel gebieden af van traditionele systemen. Zo zijn ze dunner, maken ze een ruimte sneller warm, volstaat een lagere watertemperatuur en zijn ze vrij gemakkelijk te leggen. De systemen zijn bovendien toepasbaar op houten ondervloeren. We gingen bij het bedrijf langs voor uitleg.    

De Wandinbouw Hybrid LT-convector is hier weggewerkt achter een houten omkasting. Onder is ruimte vrijgehouden, wat nodig is voor de aanvoer van lucht die er aan de bovenkant via de roosters weer uitkomt.

LT-convectoren onzichtbaar maken, net als vloerverwarming

Bij lagetemperatuurverwarming wordt als afgiftesysteem vaak gekozen voor vloerverwarming. Een voordeel van dit systeem is dat het onzichtbaar is. Met een wandje ervoor kunnen LT-convectoren echter ook onzichtbaar worden weggewerkt. Jaga levert hiervoor een speciaal model. 

Freesmachine, met erop aangesloten een slang die stof afvoert.

Vloerverwarming infrezen: uitbesteden of zelf doen?

Vloerverwarming zelf inslijpen en daarvoor een slijpmachine kopen of huren, of liever de klus wegzetten bij een collega-installateur? Nu de (hybride) warmtepomp oprukt, is ook de opmars van vloerverwarming in bestaande woningen niet meer te stuiten. We spreken er met twee installateurs over, waarvan er één een eigen freesmachine heeft.

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Een (hybride) warmtepomp combineren met bestaande radiatoren kan kosten van bijvoorbeeld vloerverwarming uitsparen. Maar wat is de invloed op de COP? Onderzoek in het TNO Heat Pump Application Center geeft daar inzicht in.

Nadat de warmtepomp was geplaatst bleven de radiatoren die jaren op de gasketel waren aangesloten hangen.

Jaren 60 woning naar all electric met bestaande radiatoren

Afgelopen december ging de jaren 60 woning van Jesper Damkot in Winterswijk van het gas af. De overstap op een all electric-systeem met warmtepomp vond hij een gok, vooral omdat de oude radiatoren bleven hangen. Het pakte goed uit. Het huis is goed warm te krijgen en bovendien met een laag energieverbruik.

De Nederlandse producent Betherma voegt onder de naam High Performance Unit (HPU) ventilatoren aan zijn convectoren toe.

Laagtemperatuurafgifte met radiatoren, convectoren en fancoils

Het is vaak een soort automatisme: een warmtepomp heeft vloer- of wandverwarming nodig, want alleen daarmee heb je een afgiftesysteem voor laagtemperatuurverwarming (LTV). Er zijn echter ook LTV-convectoren, en steeds meer radiatoren kunnen met lage watertemperaturen overweg. Sommige fabrikanten spreken zelfs van een 'warmtepompradiator'. Wat is er allemaal verkrijgbaar?