nieuws

‘Radar toont belang certificering warmtepompen’

Opinie

De reportage over warmtepompen die het tv-programma Radar eind februari uitzond, maakte duidelijk dat een goed en eerlijk advies heel belangrijk is. Klopt het advies technisch niet, dan kunnen mensen bedrogen uitkomen. Dat is volgens Rimme van der Ree (directeur Klimaatexpert.com) het treurige verhaal van Robert-Jan Mijnarends uit Goes, die in de Radar-reportage vertelde over wat er allemaal mis ging met zijn warmtepomp.   

‘Radar toont belang certificering warmtepompen’

“Kort na de uitzending heb ik Mijnarends een bezoek gebracht. In dit artikel vindt u hier een uitgebreid verslag van. Ik werd niet blij van wat ik aantrof. Het systeem in zijn woning is aangelegd door een specialist in zonnepanelen, kennelijk zonder veel kennis van zaken.
De warmtepomp was ergens lokaal met profielen en goedkope materialen in elkaar gezet. Het ontwerp leek niet goed doordacht. De geluidsproductie was erg fors en een diffusor ontbreekt. Heel bijzonder is dat het apparaat bij het ontdooien enorm staat te schudden en dat er brokken ijs vanaf vallen.

De reportage van Radar legde de vinger op de zere plek: onkundige partijen bezorgen warmtepompen een slecht imago. Als sector moeten we daarom serieus gaan nadenken over certificering of een keurmerk voor warmtepompinstallateurs, zoals dat van BOVAG bij autobedrijven. Daarmee geef je mensen zekerheid, omdat de aangesloten bedrijven kundig zijn en goede systemen leveren. Doen ze dat toch niet, dan volgt er een onderzoek en kan de fout worden hersteld.

Denk je eens in dat je consument bent en dat je een warmtepomp wilt. Grote kans dat je niet terechtkunt bij je vaste loodgieter. Je gaat op zoek op Google, maar of de installateurs die je zo vindt goed zijn, weet je niet. Een lijst met erkende warmtepompinstallateurs biedt daarom uitkomst. Dat certificering warmtepompen duurder maakt, kan kloppen. Maar wat is nu 100 of 150 euro op een investering van 10.000 euro? Niets dus, als je er problemen zoals in Goes mee kunt voorkomen.

Ook de warmtepomp zelf moet goed zijn. Het is geen sinecure om een fatsoenlijk apparaat te maken. Als je voor zekerheid wilt gaan, raad ik een product aan dat in de BCRG-lijst staat. De specificaties zijn dan door een onafhankelijke partij gecontroleerd, waardoor je zeker weet dat ze kloppen. En je weet dat de fabrikant een serieus bedrijf is. Een kwaliteitsverklaring kost namelijk meer dan 20.000 euro, voor een sjacheraar is dat te veel.

Ik heb er respect voor dat Radar zo’n slecht voorbeeld van een warmtepompinstallatie wist te vinden. Enerzijds leggen de programmamakers daarmee de vinger op de zeker plek. Anderzijds is het meer dan jammer dat ze alleen een ontevreden warmtepompgebruiker interviewen. Dit helpt de verduurzaming van Nederland niet. Onderschat niet hoe het programma de publieke opinie over warmtepompen beïnvloedt.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de gebruikers wel tevreden over hun warmtepomp is. Waarom laat je die mensen niet aan het woord? Zo werkt het kennelijk niet in Hilversum. Goed nieuws scoort namelijk niet. Laat het programma daarom een les zijn voor de sector. En laten we er gezamenlijk voor zorgen dat die 80 procent heel snel naar de 100 gaat.”

Rimme van der Ree,
Directeur van Klimaatexpert.com

Reageer op dit artikel