nieuws

Column: ‘Discussie over warmtepompen laait op’

Opinie

De energietransitie leidt tot veel discussie, en daarbij worden soms uitgesproken negatieve verhalen over warmtepompen gepubliceerd. Sceptici trekken tal van creatieve argumenten uit de kast, stelt Uko Reinders, hoofdredacteur van vakblad Warmtepompen.

Column: ‘Discussie over warmtepompen laait op’

“Laatst sprak ik een elektricien over warmtepompen. Hij had er geen hoge pet van op. Door de afgifte van lage temperaturen zouden ze huizen onvoldoende kunnen opwarmen. Hij geloofde meer in elektrische convectoren en infrarood. Ik legde hem uit dat warmtepompen veel efficiënter zijn en dat ze inmiddels tienduizenden woningen lekker warm houden. Hij luisterde wel, maar zijn mening leek in beton gegoten.

De afgelopen maanden hoorde ik meer negatieve geluiden over warmtepompen. Werd er voorheen vooral geklaagd over geluid van buitenunits, nu worden de pijlen gericht op de kosten. De discussie hierover is opgelaaid nadat het ontwerp van het Klimaatakkoord eind vorig jaar bekend werd. Waar tegenstanders van warmtepompen over de hoge kosten klagen, wijzen voorstanders op de lagere energierekening. Daarmee kan de investering worden terugverdiend.

Je kon erop wachten dat negatieve verhalen over warmtepompen de ronde gingen doen. Alle veranderingen roepen immers in eerste instantie weerstand op. Tal van creatieve argumenten worden uit de kast gehaald. Zo las ik in Elsevier Weekblad dat de miljarden voor warmtepompen beter aan kustbescherming besteed kunnen worden. Dit naar aanleiding van een rapport waarin wordt gewaarschuwd dat de zeespiegel veel sneller zal stijgen dan gedacht. Er zijn genoeg argumenten om deze stelling tegen te spreken, maar die zullen weinig gehoor vinden bij de tegenstanders van warmtepompen. Ze zullen sowieso lastig te porren zijn om de cv-ketel vaarwel te zeggen.

Om te voldoen aan de doelstellingen van het ontwerp-Klimaatakkoord is het ook niet nodig dat alle Nederlanders op een warmtepomp overstappen. Voor de beoogde 49 procent reductie van CO2-uitstoot in 2030 moeten ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen worden verduurzaamd. Dat aantal is goed voor circa 20 procent van de 7,7 miljoen bestaande woningen in Nederland. Met andere woorden: er blijven nog 6,2 miljoen woningen over die gasgestookt kunnen blijven. Dat zijn er genoeg voor alle sceptici.

Er zijn ook sceptici die toch op de warmtepomp overstappen. Een daarvan is Joop van Vlerken. In zijn verhaal, dat we afgelopen week publiceerden, kunt u lezen dat hij allerlei beren op de weg zag toen hij in 2011 een mooi nieuwbouwhuis met een bodemwarmtepomp aantrof. Ondanks de bezwaren besloot Van Vlerken het huis toch te kopen. En daar heeft hij geen spijt van gehad. De hogere kosten in vergelijking met een gasaansluiting neemt de Eindhovenaar voor lief, want hij krijgt er een comfortabel huis voor terug, waarin het ook bij extreme buitentemperaturen goed vertoeven is.”

Reageer op dit artikel