nieuws

‘Kwestie van wennen’

Opinie

Het geluid van warmtepompen blijft de gemoederen bezighouden. Althans, dat merken we op deze website. Er wordt veel op artikelen en berichten over dit onderwerp geklikt. Volgens Uko Reinders, hoofdredacteur van Vakblad Warmtepompen, levert de geluidsproductie van warmtepompen echter niet per definitie problemen op. Geluid kan volgens hem ook een ‘kwestie van wennen’ zijn. 

‘Kwestie van wennen’

De afgelopen tijd hebben we aardig wat aandacht besteed aan geluidsproductie. Zo kwamen onlangs de maatregelen van fabrikanten aan bod. Zij zetten onder meer in op grotere ventilatoren. Die kunnen met een lager toerental draaien en maken daardoor minder geluid. Ook wordt er gewerkt aan de omkasting van buitenunits.

Geluid kwam ook aan de orde in een artikel over de renovatie van 70 woningen in Soest. Deze woningen zijn energieneutraal gemaakt, onder meer door het plaatsen van warmtepompen. Anders dan het echtpaar dat in het programma Kassa werd geïnterviewd, blijken de meeste bewoners van deze wijk geen last te hebben van het geluid van de warmtepompen. Ze zijn gemonteerd in energie-units die buiten naast de keukenraampjes zijn geplaatst. Helemaal stil zijn deze kasten niet, maar de bewoners kunnen ermee leven.

Wat kan helpen, is dat de warmtepompen bij alle 70 rijtjeswoningen in de wijk staan opgesteld. Bewoners zullen in deze situatie geluid van buren waarschijnlijk gemakkelijker accepteren; hun eigen apparaat maakt immers even veel geluid. Maar, zo blijkt uit het artikel, leven met het geluid van een warmtepomp is ook een kwestie van wennen. Die zienswijze wordt bevestigd door Richard van der Lei, directeur van installatiebedrijf Koelvisie in Drachten. In zijn column op pagina 38 stelt hij tientallen warmtepompen bij huizen te hebben geïnstalleerd zonder dat hij ooit klachten over geluid heeft gehoord.

Friese staartklok

Mits het volume niet te hoog is, geloof ik zelf ook dat geluid een kwestie van wennen is. Er is heel veel geluid om je heen dat je eigenlijk niet meer hoort. Terwijl ik dit schrijf hoor ik binnen en buiten stemmen, een auto die voorbij komt. Een metalen kast die geopend wordt, het tikken op diverse toetenborden en het ventilatiesysteem van het redactiekantoor. Bijzonder is dat het lichte gebrom van de ventilatie mij meestal pas opvalt op het moment dat het systeem om half zes uitgaat.

Het tikken van de klok is inmiddels een geluid uit de oude doos. Ik herinFner me het nog goed. Het kwam van de Friese staartklok in het huis van mijn grootouders. Als zij een middagdutje deden en ik me in de huiskamer verveelde, ging ik op het getik letten. En wanneer het mechaniek begon te ratelen, wist ik dat de klok ging slaan. Ook aan dat harde geluid waren mijn grootouders gewend. Ze sliepen er in hun naastgelegen slaapkamer gewoon doorheen.

Leestips:

• In de berichten vliegen verschillende termen voorbij, zoals geluidsvermogen, luchtdruk, dB, dB(A) en geluidsenergie. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

• Fabrikanten voorspelden begin dit jaar al dat geluid bij bredere toepassing van lucht/water warmtepompen meer aandacht vraagt.

• Het Institute of Technology (AIT) in Wenen doet onder programmanaam SilentAirHP onderzoek naar een ultrastil concept voor een lucht/water-warmtepomp.

• Het consumentenprogramma Kassa nam eerder dit jaar flink stelling met de uitspraak dat miljoenen Nederlanders last gaan krijgen van het geluid van warmtepompen.

> Er zijn in ieder geval drie aspecten waar je op moet letten bij het plaatsen van een warmtepomp.

• Een lucht-water warmtepomp maakt wat geluid, maar er zijn voldoende oplossingen voor, zo blijkt uit een rondvraag langs marktpartijen, naar aanleiding van uitspraken in het programma Kassa.

• Als je van tevoren goed nadenkt hoe en waar je een warmtepomp plaatst, hoeft geluid geen issue te zijn”, stelt Richard van der Lei, directeur Koelvisie in Drachten, in zijn gastcolumn.

 

Reageer op dit artikel