artikel

‘Bewoners kampen met onverklaarbaar hoog elektragebruik’

Opinie

Er zijn tal van huizenbezitters die van het gas af willen maar niet precies weten hoe. Als ze vervolgens worden geconfronteerd met de maatregelen en kosten is het interessant om te weten wat hun reactie is. Om die reden doet Ronald Schilt, directeur van energie- en installatieadviesbureau Merosch, verslag van de gesprekken die hij met bewoners voert. Dit keer ging hij op bezoek bij Peter en Karin*.

‘Bewoners kampen met onverklaarbaar hoog elektragebruik’

“Peter en Karin wonen met hun drie kinderen van basisschoolleeftijd in een schitterend herenhuis uit 1915, in Barneveld. Het jaarlijkse energieverbruik van het huis kun je met 3.200 m³ gas en 7.000 kWh elektriciteit op z’n zachtst ‘fors’ noemen. Om daar wat aan te doen, hebben Peter en Karin niet lang geleden de begane grond gerenoveerd. De vloer is geïsoleerd en er zijn voorzetwanden geplaatst. Ook het verwarmingssysteem is aangepast, maar er is daarbij niet voor laagtemperatuurverwarming gekozen. Die beslissing is uiteraard niet gunstig voor de eventuele inpassing van een warmtepomp. De totale kosten voor toepassing van een warmtepomp komen mede daardoor al snel uit op zo’n 35.000 euro. Dit is een fors bedrag, dat zich met de huidige energietarieven niet binnen de levensduur terug laat verdienen. Ondanks dat wil de familie vanuit milieubewustzijn toch verduurzamen.

Het extreem hoge elektragebruik kunnen de bewoners niet verklaren. Er is geen elektrische boiler of verwarming in de woning aanwezig. Daarnaast is er alleen ledverlichting, is er slechts een beperkt aantal computers in gebruik en zijn de wasmachine en droogtrommel voorzien van een A/A++ label. Ook ik kan bij een snelle rondgang geen verklaring vinden voor het hoge energieverbruik. Daarom heb ik het gezin geadviseerd een slimme meter aan te schaffen, om zo te volgen wanneer het elektragebruik plaatsvindt. Dat kan mogelijk antwoorden opleveren.

Verder hebben we gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Daar is ruimte genoeg voor, en er zijn ook voldoende plaatsen waar ze geen invloed hebben op het historische karakter van de woning. Hoewel de toekomst van de salderingsregeling tijdens het gesperek nog onzeker was, besloten Peter en Karin toch tot installatie over te gaan. De eis van Peter was daarbij dat de opdracht door een betrouwbare partij uit het eigen dorp zou worden uitgevoerd. Dat heeft volgens hem een reputatie hoog te houden, waardoor de kans op een goed resultaat groter wordt.

Na een gezellige avond in Barneveld vulde vooral het hoge elektragebruik in de woning mijn gedachten. Het leek echter onmogelijk voor me om er een oorzaak voor aan te wijzen.”

Ronald Schilt, directeur van energie- en installatieadviesbureau Merosch

*vanwege de privacy zijn de namen in dit verhaal gefingeerd.

Reageer op dit artikel