artikel

‘Online scoren met goednieuws-artikelen’

Opinie

Als je zoveel mogelijk lezers wilt bereiken, is het minder gunstig als een artikel ‘goed nieuws’ brengt. Geen wonder dus dat het best gelezen artikel op deze website juist over een warmtepompproject ging waarbij van alles mis is gegaan, zo stelt Uko Reinders, hoofdredacteur van Vakblad Warmtepompen, in deze column. 

‘Online scoren met goednieuws-artikelen’

“Het meest gelezen artikel dit jaar op de website van Vakblad Warmtepompen gaat over een bezoek aan de warmtepompgebruiker die in het tv-programma Radar werd geïnterviewd. De kop ‘Wat ging er mis’ verklapt al veel over de inhoud en zal een belangrijke reden zijn dat zoveel mensen dit artikel hebben gelezen. En natuurlijk dat veel mensen de Radar-uitzending hebben gezien en nieuwsgierig waren naar wat er daadwerkelijk aan de hand was met de warmtepomp van de man uit Goes.

Een artikel dat online veel minder populair bleek, gaat over een wijk in Etten-Leur waar de huizen bij de bouw, tien jaar geleden, zijn uitgerust met bodemwarmtepompen. Het artikel, dat u hier kunt lezen, gaat over recente metingen aan de bodembronnen. Die maken duidelijk dat alles nog goed functioneert. En uit enkele gesprekken blijkt dat de bewoners tevreden zijn.

Dat het artikel over Etten-Leur online niet zo goed scoort, zal enerzijds komen doordat het een goednieuws-artikel is. Dat doet het helaas bijna nooit goed. Het kan het ook komen doordat bodemgebonden warmtepompen minder goed in de markt liggen. Althans, als je ze vergelijkt met luchtwarmtepompen. Volgens de EHPA (European Heat Pump Association) worden er daar ongeveer vijf keer zoveel van verkocht, zoals u hier kunt lezen.

Die mindere populariteit van bodemwarmtepompen is deels onterecht. In een ander artikel zijn belangrijke voordelen van deze systemen beschreven. Zo is het rendement bij lage buitentemperaturen hoger dan bij lucht als bron. Het is mogelijk om passief te koelen in de zomer, wat weinig energie kost, en er is geen buitendeel nodig. Dat het systeem in Etten-Leur na tien jaar nog goed functioneert is verder ook positief, maar de vlag kan natuurlijk pas echt uit als dat na 30 jaar nog steeds het geval is.

Bodemgebonden systemen hebben ook een keerzijde. In een artikel dat binnenkort verschijnt, worden onder meer ‘gedoe’, gebrek aan kennis en hoge kosten genoemd. Het zijn barrières die, in minder mate, ook voor lucht/water-warmtepompen gelden. Aan het beslechten daarvan wordt gewerkt. Dat kunt u lezen in dit artikel over de samenwerking tussen THE FCTR E en de Rabobank, die samen een oplossing voor ‘gedoe’ en financiering hebben. Dat betekent weer een goednieuws-artikel over warmtepompen, ook online. Voor het bereik is dat niet zo gunstig. Maar als u het artikel via social media deelt, komt dat vast goed.”

Uko Reinders, 
Hoofdredacteur van vakblad Warmtepompen

Reageer op dit artikel