artikel

‘Meer aandacht voor de opslag van warmte’

Opinie

Als het om opslag van energie gaat, wordt doorgaans aan accu’s voor elektriciteit gedacht. Een gemiste kans, meent Rimme van der Ree, directeur van Klimaatexpert.com. De opslag van warmte is volgens hem namelijk milieuvriendelijker en goedkoper. In deze column legt hij uit waarom.

‘Meer aandacht voor de opslag van warmte’

“De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt verlengd tot 2023. Daarna wordt de regeling afgebouwd en zal de vraag naar energieopslag toenemen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de opslag van elektriciteit in accu’s. Dat is niet heel goedkoop: als je de aanschaf- en installatiekosten deelt door de opslag-capaciteit, kom je uit op 950 euro per kWh.

Eigenlijk wordt er te weinig aandacht besteed aan de opslag van warmte. Een gemiddeld vierpersoonshuishouden gebruikt 4.000 kWh elektra per jaar en 1.600 m³ gas. Een kuub gas komt overeen met 9,77kWh, en 1.600 m³ met 15.632 kWh aan warmte. Driekwart van de energie die de meterkast inkomt is dus warmte. Een warmtepomp met een SCOP van 5,0 reduceert die 15.632 kWh aan gas al snel tot 3.126 kWh aan elektra. Dit is nog steeds 44 procent van de energiebehoefte: (4.000 + 3.126)/3.126.

Een buffervat met 1.000 liter water, door de warmtepomp opgewarmd tot 55 °C waarbij de gebruikstemperatuur voor vloerverwarming 35 °C is, heeft een opslagcapaciteit van 29,03 kWh warmte. Zo’n vat kost inclusief installatie ongeveer 3.000 euro, oftewel 100 euro per kWh opslag. Dat is aanzienlijk minder dan de 950 euro per kWh voor een accu. De opslagcapaciteit van het vat kan worden vergroot door toepassing van phase-change material of elektrische elementen. Als de pv-panelen een overschot aan elektriciteit produceren, kan daarmee de watertemperatuur verder worden verhoogd. Opgewarmd tot 75 °C is de opslagcapaciteit van het vat toegenomen tot 46 kWh.

Het warmtegebruik voor het dekken van het warmteverlies ligt op jaarbasis gemiddeld rond de 12.000 kWh, wat voor een stookseizoen van 285 dagen neerkomt op 42 kWh per dag. Om te douchen, is zo’n 700 kWh warmte per jaar per persoon nodig, ongeveer 8 kWh per dag voor een gemiddeld gezin. Het totale energieverbruik van een gemiddeld gezin in het stookseizoen komt daarmee uit op 50 kWh per dag. Dit kan met een 1.000liter-buffervat worden overbrugd. Een accu van 7 kWh kan via een warmtepomp met een COP van 5 35 kWh aan warmte maken. Er blijft dan niets over voor het elektraverbruik in de woning.

Een tank van 1.000 liter lijkt misschien groot, maar met een hoogte van 2 meter praat je over een vloeroppervlakte van 0,5 m². Met isolatie kom je uit op 0,75 m² en een hoogte van 2,2 m. Dat valt dus mee, het grote gewicht zal eerder een issue vormen. Een watervat is hoe dan ook groter en zwaarder dan een accu. Dat is een nadeel. Een voordeel is dat de fabricage van een vat een stuk milieuvriendelijker is dan die van een accu. Met de andere voordelen erbij is het duidelijk dat warmteopslag meer aandacht verdient bij de verdere verduurzaming van woningen.”

Rimme van der Ree,
Directeur van Klimaatexpert.com

Reageer op dit artikel