artikel

‘Dubben over de warmtepomp’

Opinie

Een vriend van Uko Reinders, hoofdredacteur van vakblad Warmtepompen, vertelde onlangs dat hij overweegt om op een warmtepomp over te stappen. In deze column beschrijft Reinders het gesprek dat hij er vervolgens over had, met alle opties, afwegingen en bijbehorende twijfels die daarbij langskwamen.

‘Dubben over de warmtepomp’

“De vriend waarmee ik sprak heeft een cv-ketel die op zijn laatste benen loopt. Bovendien is hij onder de indruk van de gasloze woning van een neef, en hij vindt de afhankelijkheid van Russisch gas geen fijn idee. Het milieuaspect vindt hij ‘mooi meegenomen’, maar het project mag uiteindelijk niet veel meer kosten dan verwarming middels een ketel.

De kosten had mijn vriend via wat zoekwerk op Google globaal ingeschat, ze kwamen uit op 30.000 euro. Bij het uitspreken van dat bedrag keek hij opeens heel bezorgd. “Hoe kun je dat ooit terugverdienen met lagere energiekosten?”. En nu het stemmetje ‘niet doen’ in zijn hoofd toch de overhand had, kreeg hij ook nog visioenen van een te koud huis. Desondanks bleef het idee van een warmtepomp knagen. En toen er twee nieuwe biertjes op tafel stonden gingen we verder met het doornemen van de opties met een warmtepomp.

Een hybride systeem zag mijn vriend niet zitten, want ‘dan kun je net zo goed meteen helemaal van het gas af’. Een grote kostenpost in zijn berekening was het afgiftesysteem. De bestaande radiatoren moeten in de woonkamer worden vervangen door vloerverwarming. Dat betekent dat de eiken vloer eruit moet. Die lag daar sinds de oplevering van de woning, vijftien jaar geleden.

Dat hij de vloer zelf, met bloed, zweet en tranen, had gelegd was nog tot daaraan toe, de prijs van het alternatief schrok hem af. Dat zou een gietvloer zijn, die minstens 80 euro per vierkante meter kost. Het klonk hem als muziek in de oren dat de eiken vloer misschien kan worden teruggelegd, over de vloerverwarming heen. Zijn vrouw zou daar minder enthousiast over zijn. Geïnspireerd door vtwonen heeft zij haar zinnen gezet op een gietvloer.

We namen nog de nodige andere opties door, zoals bodemsystemen, monoblocs en de verwarming van de slaapkamers en de badkamer. Daar zou een split-airconditioningsysteem een oplossing kunnen zijn, maar dat vindt hij niet mooi staan. En elektrische radiatoren? Die verbruiken weer te veel stroom. Al met al zag hij nog de nodige beren op zijn pad, zoals het eventueel verwijderen en terugleggen van de houten vloer in de huiskamer. Toen ik aanbood om hem daarbij te helpen, keek hij een stuk vrolijker. Zijn vrouw vertellen dat er geen hippe gietvloer komt wordt dan nog wel een klusje. Maar dat mag hij zelf opknappen.”

Uko Reinders, hoofdredacteur vakblad Warmtepompen

> Tip: Lees ook deze columns
‘Uitleg over COP overtuigt klanten van besparing met warmtepomp’
‘Hybride als overbrugging naar volledig gasloos’
‘Radar toont belang certificering warmtepompen’
‘Discussie over warmtepompen laait op’
Column: Het paard achter de wagen spannen

Reageer op dit artikel