Programma Nederlands Warmtepomp congres
We starten om 12.00 uur met een inlooplunch en de volgende onderwerpen zullen aanbod komen
Het programma (wijzigingen voorbehouden):
- Introductie en inleiding
- Netcongestie, het probleem voor netbeheerders of voor ons allen
De overgang naar een CO2-neutrale toekomst is complexer dan we aanvankelijk dachten. Terwijl warmtepompen een belangrijke rol spelen in de energietransitie en het verminderen van de CO2-uitstoot, vormen ze ook een uitdaging voor het elektriciteitsnet. Zijn we wel op de goede weg?
- Woningcorporatie over uitdagingen om woningen te verduurzamen, de oplossingen en de resultaten daarvan
Of - Wat zijn juridische consequenties als het fout gaat met installatie warmtepomp
Het ontwerp en de realisatie van een warmtepompsysteem is complexer dan een verwarmingssysteem met gasketel. Bovendien zijn de omstandigheden in de bestaande bouw, zoals afgifte en warmteverlies (isolatie), een gegeven en daardoor suboptimaal, of zelfs vooraf moeilijk technisch te beoordelen. In de praktijk kunnen er na oplevering van de installatie minder comfort zijn of hogere energiekosten dan verwacht. Hoe leg je die verwachtingen en afspraken vast? En wat als het toch fout gaat? Juridisch insteek is interessant vanuit opdrachtgeverschap, maar ook vanuit installatiebedrijf, die heeft mee te dealen, moet zich voorbereiden/indekken.
- Sessies ronde 1
- Redactioneel - TNO over een onderzoeksresultaten m.b.t. warmtepompen die hout snijden
- 3 à 4 workshopsessies
- Sessies ronde 2
- Redactioneel - Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten
Wat ervaren installatiebedrijven bij de installatie van warmtepompen en wat kunnen fabrikanten doen om dit sneller en beter te laten verlopen.
- 3 à 4 workshopsessies
- (Hybride) warmtepompen in het veld
Iedereen die een subsidie heeft ontvangen voor de aanschaf van een warmtepomp, ontvangt een verzoek om mee te doen naar onderzoek naar prestaties van warmtepompen in Nederland. Eigenaren kunnen zich aanmelden bij installatiemonitor.nl, dat mede op initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is gestart. Hoeveel warmtepompen worden er momenteel gemonitord. Welke inzichten en conclusies leveren deze data op toen nu toe? Hoe presteren de warmtepompen? Is er iets te zeggen over de verschillen tussen hybride en all electric? Enzovoort.
- Prikkels om woningen te verduurzamen vallen weg. Hoe verder?
De verplichting om in 2026 een duurzaam verwarmingssysteem over te stappen is weggevallen, de gasprijs is niet meer torenhoog en de salderingsregeling stopt; kortom prikkels om de woning te verduurzamen vallen weg. Hoe kijkt Vereniging Eigen Huis hier tegenaan? Uiteindelijk zal die gasprijs niet laag blijven en zullen woningen verduurzaamd moeten worden om de klimaatdoelen te halen.
- Voor elke woning en portemonnee een warmtepomp-oplossing
Een enthousiaste installateur vertelt over de praktijk en hoe hij met simpele relatief goedkope warmtepomp-oplossingen en ook oplossingen die verder gaan, klanten heeft geholpen. En hoe pakken die in de praktijk uit?
- Wat kunnen we leren van Noorwegen of Duitsland?
Het Europese land met de meeste warmtepompen is Noorwegen; in 50 procent van de woningen is er een te vinden. Bijzonder is dat dit in de meeste gevallen een lucht/lucht-warmtepomp is. Hoe zit dat en wat kan Nederland leren van Noorwegen?
Maar van Duitsland kan geleerd worden. Hoe pakken de oosterburen de netcongestie aan?
- Vragen, discussie en afronding meeting
Tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres nemen verschillende deskundige sprekers u mee in de overwegingen en geven ze antwoord op deze en tal van andere vragen. Op dit moment werken wij met diverse professionals en marktpartijen hard aan het programma.
Als je nu je plek reserveert, sturen we je een mailtje zodra het programma gereed is.