nieuws

House Energy Optimum garandeert energieprestaties

Markt

Iedereen wil tegenwoordig energiezuinig bouwen, maar de daadwerkelijke uitvoering is niet voor iedereen haalbaar, stelt fabrikant Jaga. Het bedrijf heeft met vijf andere leveranciers de handen ineengeslagen om energiezuinig bouwen toegankelijker te maken.

House Energy Optimum garandeert energieprestaties

Volgens Jaga zien ontwikkelaars en corporaties ‘een grote financiële uitdaging in het duurzaam en energiezuinig bouwen’. Dat nieuwe bouwen wordt bovendien steeds complexer: hoe zijn alle bouwkundige en installatietechnische maatregelen het best op elkaar af te stemmen? Voor architecten en aannemers zijn dit lastige vragen. Het House Energy Optimum-systeem moet ze aan een antwoord helpen.

Optimum tussen bouwkunde en installatietechniek

House Energy Optimum (HEO) is een geïntegreerd systeem dat is ontwikkeld door ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink. Het nieuwe initiatief is ontstaan vanuit de vraag van architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan BENG en NOM-eisen. Uitgangspunt voor HEO was het vinden van het optimum tussen bouwkundige én installatietechnische maatregelen. In het uitgewerkte HEO-systeem zijn alle energiezuinige bouwkundige (isolatie en luchtdichting) en installatietechnische (verwarming, koeling en ventilatie) maatregelen optimaal op elkaar afgestemd. Hierdoor worden energieprestatie, comfort én een gezond binnenklimaat gegarandeerd, aldus Jaga.

Energieprestatie garantie

Het nieuwbouwconcept is geschikt voor de meeste type nieuwbouwwoningen. HEO-woningen ontvangen een energieprestatiegarantie waarmee (toekomstige) huizenbezitters de zekerheid hebben dat energiebesparende maatregelen juist worden uitgevoerd en dat ze gegarandeerd leiden tot een energiezuinige woning. De energiebesparende toepassingen worden onafhankelijk getoetst, gemonitord en geborgd.

Trotse medeoprichter

Als onderdeel van het HEO-concept ontfermt Jaga zich over het binnenklimaat; koelen, ventileren en verwarmen. Drijfveer van het bedrijf was voornamelijk dat de kwaliteit van de bouw en installaties sterk verbeterd kon worden. “Bij Jaga hebben we een bepaalde visie op de toekomst, dat kan niet zonder te kijken naar de wereld om ons heen”, stelt Jan Verdonck van Jaga. “Wij zijn echte Climate Designers. We zijn hier al meer dan tien jaar mee bezig: zo min mogelijk én duurzaam materiaalgebruik, en het produceren van oplossingen met een zo hoog mogelijk rendement. De gebruiker staat bij ons centraal als het gaat om een gezond binnenklimaat en comfortabel wonen. Daarom vinden we het belangrijk dat energiezuinig bouwen en wonen toegankelijker wordt. Een initiatief als HEO zorgt hiervoor.”

Reageer op dit artikel