nieuws

Samsung kiest voor koudemiddel R32 bij airconditioningsystemen

Markt

Samsung heeft aangekondigd bij het volledige airco-portfolio over te stappen op koudemiddel R32. Dit koudemiddel heeft een lager GWP (Global Warming Potential) dan R410A, tot voor kort de traditionele ‘eerste keuze’ voor airconditioning en warmtepompen. R32 heeft daardoor een kleiner broeikaseffect als het in de omgevingslucht terechtkomt. De overstap betreft alle residentiële en licht-commerciële airconditioning-splitsystemen.

Samsung kiest voor koudemiddel R32 bij airconditioningsystemen

Samsung startte de transitie naar het nieuwe koudemiddel in 2018, met de lancering van R32 RAC (Room Air Conditioning) wandsystemen. De overschakeling wordt voltooid door in 2019 het hele assortiment splitsystemen te vervangen, inclusief de Wind-free-producten.

‘R32-variant van hele collectie’

“Het belangrijkste voor onze klanten is dat Samsung bij de introductie niet onmiddellijk de beschikbaarheid van een gelijkwaardig R410A-product zal staken”, aldus Jerry Ploeg, commercieel directeur van Samsung-distributeur Ambrava. “We zullen ons voorraadprofiel geleidelijk richten op de nieuwe R32-modellen, die efficiënter zijn dan de vorige modellen. In plaats van een geleidelijke overgang van onze modellen naar het nieuwe koudemiddel heeft Samsung bij de lancering een R32-variant van zijn hele collectie splitsystemen ontwikkeld, waaronder de ronde 360 Cassette, Wind-Free-cassettes en overige wand-, plafond-, en vloermodellen.”

‘Hoger rendement dan R410A’

Naast de lancering van het R32-assortiment, zal Samsung ook een Wind-Free-versie uitbrengen van zijn slanke 1-weg cassette. “Na het succes van de VRF Wind-Free 1-weg cassette verwelkomen we de toevoeging van dit model aan onze splitsysteem line-up”, aldus Ploeg. De nieuwe R32-koudemiddelmodellen bereiken volgens Ambrava een aanzienlijk hoger rendement dan die met R410A, met SEER’s tot 7,6 en SCOP’s tot maximaal 4,6. Het R32-koudemiddel heeft een ruim bereik en werkt bij een temperatuur van -20 ºC bij verwarmen. Ook zijn de voorgevulde leidinglengten vergroot, wat voor een kortere installatietijd en lagere kosten zorgt.

Meer informatie: Ambrava 

Reageer op dit artikel