nieuws

Warmtepomp van Itho Daalderop levert ‘veruit het hoogste rendement in de markt’

Markt

Bewoners van een nieuwbouwwoning kunnen met de water/water-warmtepomp WPU 5G 30 procent meer besparen dan met een grondgebonden warmtepomp van een ander merk, zo stelt fabrikant Itho Daalderop. In vergelijking met een lucht/water-warmtepomp kan de besparing zelfs oplopen tot 50 procent, zo zou uit berekeningen op basis van de COP’s blijken. De nieuwe WPU 5G warmtepomp is de komende dagen te zien op de Bouwbeurs.  

Warmtepomp van Itho Daalderop levert ‘veruit het hoogste rendement in de markt’

In een nieuwbouwwoning wordt van het aantal jaarlijkse draaiuren van een warmtepomp 600-700 uur aan verwarming besteed. De warmtepomp is circa 1.000 uur bezig met tapwaterbereiding en 3.000 uur met koeling, aldus Itho Daalderop. De belangrijkste COP om mee te rekenen is daarom koeling. De rekenmethodiek zal met de implementatie van de NTA 8800 eind van dit jaar beschikbaar komen in de verschillende bestekprogramma’s.

Vergelijking van COP’s

Volgens Itho Daalderop heeft de WPU 5G  op tapwater en koeling COP’s die aanzienlijk hoger zijn dan de waarden van andere warmtepompen:

Tapwater-COP’s
• lucht/water: 1,5 – 2
• water/water: 2 – 2,5
• water/water WPU 5G: 3,6 – 4 (afhankelijk van het gekozen type)

Koeling-COP’s
• lucht/water: circa 3
• water/water: circa 10
• water/water WPU 5G: 60 – 80 (afhankelijk van het gekozen type)

Ten opzichte van een lucht/water-warmtepomp is de COP-waarde van de WPU 5G op koeling 20 tot 30 keer beter, en bij tapwater 2 tot 3 keer beter, rekent de Nederlandse fabrikant voor. Ten opzichte van andere water/water-warmtepompen is dit bij koeling 6 tot 8 keer beter en bij tapwater 2 keer beter. Op jaarbasis komt dit neer op de reeds eerder genoemde besparing van circa 30 procent ten opzichte van andere grondgebonden warmtepompen, en circa 50 procent ten opzichte van lucht/water-warmtepompen, stelt de fabrikant. Overigens zijn de COP’s op verwarming marktconform (6 – 6,8).

Gelijktijdig koelen en warm tapwater maken

Het ‘slimme’ van de WPU 5G is dat dit de enige grondgebonden warmtepomp in de markt is die gelijktijdig kan koelen en warm tapwater kan maken. Hoe meer er gekoeld wordt, hoe meer rendement het oplevert. En hoe hoger het rendement, des te sneller een investering wordt terugverdiend. Een ander voordeel is dat voor het koelen alleen de circulatiepomp nodig is, en deze verbruikt weinig elektra. “Zoals eerder vermeld, is bij luchtdichte, geïsoleerde woningen koelen de meest gebruikte functie”, is in een verklaring van Itho Daalderop te lezen. “In nieuwbouwwoningen waar geen koeling is voorzien, zien we dat men kort na oplevering overgaat tot het installeren van losse airconditioning, wat minder energiezuinig is.”

COP
De COP vertelt hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kW energie die je in het apparaat stopt. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter het apparaat – en dit draagt bij aan een betere EPC voor de gehele woning. In de berekeningen wordt ook rekening gehouden met het aantal draaiuren op jaarbasis op de drie genoemde gebieden.


Bouwbeurs

De water/water-warmtepomp WPU 5G wordt getoond op de Bouwbeurs, die van 4 t/m 8 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

> Leestip: Bewonerservaring met een bodemwarmtepomp.
> Leestip: Warmtepomp kan komende tien jaar 30% goedkoper.
> Leestip: BodemenergieNL organiseert cursus over proactief beheer van wko’s.

Reageer op dit artikel