nieuws

Innovatieprijs Vakbeurs Energie gaat naar Triple Solar

Markt

Afgelopen week werd op Vakbeurs Energie de Innovative Energy Solution-award uitgereikt. De prijs ging naar Triple Solar, voor de ontwikkeling van een ‘PVT-warmtepomppaneel’ dat zowel elektriciteit als thermische energie voor een warmtepomp levert.

Innovatieprijs Vakbeurs Energie gaat naar Triple Solar

De PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar wekken stroom op – zoals een ‘gewoon PV-paneel’ – maar kunnen ook 24/7 warmte uit daglicht, zonlicht en buitenlucht winnen. Daarvoor zitten er buizen onder het paneeloppervlak, waar glycol doorheen loopt dat omgevingswarmte opneemt. De energie die het paneel opwerkt wordt aan het elektriciteitsnet geleverd, en de door het glycol gewonnen warmte aan een water/water-warmtepomp. Deze gebruikt hem vervolgens voor de levering van ruimteverwarming en de bereiding van warmtapwater.

Geluidloos bronsysteem

Hiermee is er een bronsysteem gevormd waarvoor niet hoeft te worden geboord (zoals voor een bodembron) en dat geluidloos werkt (in tegenstelling tot een warmtepomp-buitenunit). Bijkomend voordeel is dat de elektriciteitsproductie van het paneel efficiënter wordt doordat zonnewarmte wordt afgevoerd en het paneel afkoelt. Triple Solar heeft het PVT-systeem samen met Nibe ontwkkeld, dat de bijbehorende warmtepomp ervan levert. Volgen de awardwinnaar is het systeem inmiddels bij meer dan 100 woningen en kantoren toegepast en is het ‘het meeste energiezuinige warmtepompsysteem voor renovatie en nieuwbouw’.

Andere genomineerden

Voor de Innovative Energy Solution-award waren in totaal drie bedrijven genomineerd. Naast Triple Solar waren dit Radson en HoCosTo. Radson werd genomineerd voor de ultralaagtemperatuur-radiator Ulow-E2, die behalve stralings- ook convectiewarmte afgeeft. HoCosTo werd voorgedragen voor de ontwikkeling van de Seasonal Thermal Energy Storage. Deze buffer voor warmteopslag bestaat uit een ondergronds buizensysteem dat zomerwarmte opslaat voor gebruik in de winter.

> Leestip: Het Nederlands Warmtepomp Congres dat tijdens Vakbeurs Energie plaatsvond, trok meer dan 150 deelnemers.

Reageer op dit artikel