nieuws

Pure Air-concept moet voor gezond binnenklimaat zorgen

Markt

Ballast Nedam heeft in samenwerking met Brink Climate Systems het concept Pure Air ontwikkeld. Volgens de initiatiefnemers werkt het concept volgens de ‘Trias Vitalis’, een variant op de Trias Energetica die tot een gezondere leefomgeving moet leiden.

Pure Air-concept moet voor gezond binnenklimaat zorgen

Vervuilde lucht behoort volgens Ballast Nedam tot de top-drie van ziekteveroorzakers. Wie zich niet bovengemiddeld blootstelt aan fijnstof, leeft maar liefst negen maanden langer. Volgens het RIVM hebben inwoners van grote Nederlandse steden als gevolg van luchtverontreiniging een levensverwachting die jaren korter is dan die van plattelandsbewoners. Volgens het World Economic Forum overlijden per jaar 400.000 mensen in Europa aan luchtvervuiling, vijftien keer meer dan bij auto-ongelukken.

Gezonde leefomgeving

Het ‘Pure Air’-concept bestaat uit drie stappen naar een gezondere leefomgeving: de Trias Vitalis:
1) Elimineer schadelijke milieu-invloeden
2) Breng gezonde lucht in huis
3) Controleer de veranderingen

Het Pure Air concept pakt deze drie stappen op de volgende manier aan:
Ad 1) De woning is standaard gasloos en energieneutraal, en hij stoot lokaal geen fijnstof en CO₂ uit omdat hij niet wordt verwarmd met  fossiele  brandstoffen.
Ad 2) De woning conditioneert de binnenlucht
Ad 3) De woning monitort en stuurt continu op luchtkwaliteit.

Balansventilatie

Het Pure Air-concept zuivert de lucht voordat deze de woning binnen komt. De installatie bestaat uit een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning en CO-sturing die ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit in de woning aanzienlijk verbetert. Bovendien zijn er de Pure Induct en het Evap-luchtbevochtigingssysteem aan gekoppeld. De Pure Induct is een slim ionisatie-systeem dat fijnstofdeeltjes ‘laadt’ waarna ze aan een ‘collector’ blijven plakken. Daardoor is alle binnenkomende ventilatielucht volledig fijnstofvrij. De Evap-luchtbevochtiger voorkomt bewonersklachten zoals droge ogen of een droge huid, en gaat de groei van ziekmakende schimmels tegen. Bovendien zorgt hij ervoor dat de energiekosten voor verwarming omlaag gaan.

Concrete toepassing

Pure Air is voor het eerst concreet toegepast in De Groene Loper te Maastricht. In dit gebied realiseert Ballast Nedam Development de komende jaren meer dan 1.000 woningen en appartementen, in een nieuwbouwproject waarmee een nieuw stadsdeel voor Maastricht wordt gecreëerd.

> Leestip: Uit onderzoek van online trendwatcher Bouwtrend blijkt dat de toename van het aantal warmtepompen leidt tot een duidelijke opmars van balansventilatiesystemen

Reageer op dit artikel