nieuws

Van alles te beleven op Installatie Vakbeurs Hardenberg

Markt

Van alles te beleven op Installatie Vakbeurs Hardenberg

Al twintig jaar vindt na de zomerse vakantiemaanden de Installatie Vakbeurs Hardenberg plaats. Nieuw aan de editie van dit jaar, op 11, 12 en 13 september, is de combinatie van Installatie en Elektro Vakbeurs onder een dak. De beursorganisatie wil hiermee inspelen op de versmelting tussen W- en E-installateurs.

De beursorganisatie ziet in integraal installeren, waarin de E- en W- disciplines worden gecombineerd als een belangrijke marktontwikkeling. ‘Het is daarbij essentieel voor een e-installateur om kennis te hebben van w-installatie en andersom’, meldt de organisatie op haar website. En verder: ‘Als exposant van Installatie Vakbeurs 2018 heeft u voor het eerst de mogelijkheid om op één dag zowel de W-installateur als de E-installateur te ontmoeten.’ Andersom kunnen de installateurs natuurlijk ook de stands van de verschillende disciplines bezoeken.

Van leidingsystemen tot warmtepompen

De beide beurzen behouden wel hun eigen identiteit en richten zich op hun eigen bezoekersdoelgroepen. Bij de Installatie Vakbeurs kunnen ze terecht voor installatietechniek: van leidingsystemen tot warmtepompen en van waterbehandeling tot energie- en besparingstechnieken. Bij de Elektro Vakbeurs zijn alle disciplines uit de elektrotechniek vertegenwoordigd: van verlichting tot beveiliging en van automatiseringssystemen tot meet- en regelapparatuur.

Exposanten de E- en W-installateur

‘Integraal installeren’ wordt extra onder de aandacht gebracht met de organisatie van het ‘E&W installatie platform’. Hier zijn exposanten vertegenwoordigd die zich al richten op zowel de E- als W-installateur. Daarnaast staan actuele thema’s als ‘Energie & Duurzaamheid’, ‘Thuistechnologie’ en ‘Personeel in de technische installatiebranche’ centraal. Met demonstraties, workshops en het laten zien van diverse toepassingen, wordt de kennis van de installateur uitgebreid.

Arbeidsmarkt installatiebranche

Een ander aandachtspunten op de beurs is de arbeidsmarkt. Daarvoor is het Loopbaan Centrum  bedacht, met items zoals het zoeken en vinden van de juiste baan of de juiste medewerkers, ontwikkeling, opleidingsmogelijkheden en carrièrekansen, vraag en aanbod in de markt bij elkaar gebracht.
De actuele thema’s ‘Energie & Duurzaamheid’ en ‘Thuistechnologie’ worden doormiddel van themaroutes onder de aandacht gebracht. Die voeren langs exposanten komt die zich bezig houden met deze thema’s. Verder worden er lezingen gehouden die zoals over het EU project AZEB (Affordable Zero Energy Buildings). Dit is een integrale methodiek om een betaalbare BENG te ontwikkelen. De eerste versie is deze zomer gereed.

 Overgang van EPC naar BENG

BENG komt ook in een nadere lezing aan bod. Daarin wordt ingegaan op de gevolgen voor de installatie van de overgang van EPC naar BENG. De EPC-eis wordt vervangen door drie BENG-eisen. Wat betekent dat voor de installaties en hoe is de samenhang met gasloze nieuwbouw? En wat betekent het voor al die bestaande gebouwen? Welke nieuwe technieken worden toegepast, of blijft toch alles bij het oude?  Harm Valk van Nieman licht de achtergrond van de BENG-eisen toe, geeft de hoofdlijnen van de nieuwe rekenmethode NTA 8800 en gaat in op de praktische consequenties voor de bouw- en installatiesector. Met speciale aandacht voor oplossingen die passen in een (aard)gasloze toekomst.

Vrouwen in de W- en E-branche

Speciaal voor ondernemende vrouwen in de W- en E-branche wordt in samenwerking met OTIB een netwerksessie georganiseerd. De technische installatiebranche kent veel uitdagingen. Desiree Kon, mede-eigenaar en directeur van Installatiebureau KON zal spreken over zorg, duurzame energie en duurzame inzetbaarheid van werknemers, werving en behoud van werknemers en het belang om vrouwelijke en mannelijke kenmerken optimaal te benutten.

 Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Een onderdeel van het lezingprogramma is Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) die praktische handvatten geeft om ongevallen en verzuim te voorkomen. Voor ieder project kunnen de risico’s in kaart worden gebracht en aangeven hoe voor veiligheid en gezond werken kan worden gezorgd. Ook is er in het lezingprogramma aandacht voor fijnstof en hoe je dit met filters kunt aanpakken.

Reageer op dit artikel