nieuws

Orcon introduceert MVS-15RH CO2B Max woonhuisventilator

Markt

Orcon introduceert MVS-15RH CO2B Max woonhuisventilator

De SmartLine-serie MVS-15 woonhuisventilatoren is volgens Orcon “niet alleen het slimste jongetje van de klas, maar ook het stilste en meest energiezuinige”. Nieuw in het assortiment van de serie is de MVS-15RH CO2B Max. Dit toestel beslaat een MVS-15 woonhuisventilator met ingebouwde slimme vochtsensor, CO₂-bedieningssensor (woonkamer) en CO₂-ruimtesensor (hoofdslaapkamer).

De Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) heeft in samenwerking met betrokken adviesbureaus besloten om de bestaande gelijkwaardigheidsverklaringen van ventilatiesystemen, C.4a en D3, per 1 oktober aaanstaande in te trekken. Deze systemen werken nu met een CO₂-meting die plaatsvind in één zone of centraal in het toestel. In de nieuwe verklaringen is hier 1 extra CO₂-meetpunt/sensor in een verblijfsgebied voor nodig, om zodoende een beter binnenklimaat te garanderen gedurende de nacht. Vanaf 1 oktober 2018 zal een bouwaanvraag waarbij gebruikt wordt gemaakt van een gelijkwaardigheidsverklaring moeten voldoen aan de nieuwe methodiek.

Hoogste EPC-reductie
Met de MVS-15RH CO2B Max woonhuisventilator wordt volgens fabrikant Orcon de hoogste EPC-winst in de markt behaald, in de categorieën C4a + GG (Grond Gebonden) en NGG (Niet Grond Gebonden). Het toestel heeft een capaciteit van 435 m³/h bij 200 Pa en is stilste en meest energiezuinige woonhuisventilator in alle standen. Onafhankelijke metingen in verschillende projecten hebben dit aangetoond, zo stelt Orcon. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de “Greentech radical”-gelijkstroommotor in een EPP-slakkenhuis.  Deze combinatie zorgt voor een geluidsarme werking, en ook de luchtdichtheid en geluiddempende werking worden er sterk door verbeterd.

Vochtsensor en afstandsbediening
Standaard is een vochtsensor geïntegreerd in de MVS-15RH CO2B Max. Bij constatering van stijgende vochtigheid in de afgezogen lucht schakelt het toestel naar een hogere stand. 15 minuten na het douchen of koken schakelt het toestel weer terug. Daarnaast wordt bij het toetel een RF-afstandsbediening meegeleverd. Door middel van zes toetsen kiest de bewoner de stand. De afstandsbediening is batterijgestuurd, zodat er geen bekabeling nodig is. Tot slot wordt ook een CO₂-bedieningssensor meegeleverd bij de MVS-15RH CO2B Max. Met één bediening kan de bewoner op CO₂ sturen en kiest hij/zij handmatig de gewenste ventilatiestand. Uitbreiding met extra CO₂-ruimtesensoren RF en afstandsbedieningen RF is uiteraard mogelijk.

Leestip:  volgens online trendwatcher Bouwtrend blijkt dat de toename van het aantal warmtepompen leidt tot een duidelijke opmars van balansventilatiesystemen.

Reageer op dit artikel