nieuws

Ruim aanbod aan alles-in-één warmtepompunits

Markt

Ruim aanbod aan alles-in-één warmtepompunits

(artikel)

Energiemodule en prefab concept, nul-op-de-meterconcept, plug&play-installatieset; leveranciers geven hun eigen benaming voor units waarin alle technische componenten voor een warmtepompsysteem zijn samengebracht. Meerdere leveranciers brachten dit jaar een dergelijk systeem op de markt. We geven een overzicht.

Neft: twee totaalconcepten

Nefit bracht dit jaar twee totaalconcepten met een warmtepomp voor nul-op-de-meterwoningen op de markt: de Nefit Energy Bar, vooral bedoeld voor nieuwbouwprojecten en de Nefit Energy Top voor renovatie.

Nefit Energy Top.

Energy Top
De compacte Energy Top heeft de vorm van een omgekeerde dakkapel. De unit wordt in zijn geheel van buitenaf, via het dak van de woning geplaatst en zwevend van de vloer aan het dak bevestigd. Aan de buitenkant van het dak steekt de unit niet meer dan 20 centimeter uit. Aan de binnenkant neemt de unit vooral ruimte in achter het knieschot. De Energy Top heeft een all-electric en een hybride variant. Beide zijn leverbaar met de verwarmingscapaciteiten 3, 5, 7 of 9 kW (vermogen bij A7/W35).

Nefit Energy Bar.

Energy Bar
De Energy Bar is een installatiekolom voor nul-op-de-meter-projecten. De hele kolom kan aan de gevel worden bevestigd, een fundering is niet nodig. De omkasting kan worden  geïntegreerd, ingepast in en aangepast aan de nieuwe isolatieschil. De installatiekolom kan snel worden geplaatst, en voor het onderhoud  zijn alle onderdelen van buitenaf bereikbaar. Er is een all electric- en een hybride variant. De all electric-variant bevat een Nefit EnviLine lucht/water-splitwarmtepomp met een vermogen van 3 kW, een wtw-unit, 0mvormer, cv-buffervat en een tapwaterboiler. De  hybride variant bevat een Nefit Pro – Line NxT CW4 hr-ketel, een Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp en pv-omvormer.

Mitsubishi Electric Wattz up.

Alklima/Mitsubishi Electric: Electric Wattz

Om plug & play-oplossingen in de markt te zetten heeft Alklima/Mitsubishi Electric met Electric Wattz een geheel nieuw label ontwikkeld.

Wattz-up
Een van de producten die onder deze paraplu vallen, is de Wattz-up. Dit is een gepatenteerde dakkap, waarmee het bedrijf meer efficiency voor de installateur wil realiseren. Dankzij een liftsysteem is een warmtepomp van binnenuit te monteren en te onderhouden, waarna hij (weer) terug naar zijn plaats wordt getild. Deze constructie bespaart volgens de leverancier aanzienlijk op de installatiekosten. Dat geldt ook voor de toevoeging van wtw-aansluitingen, condensafvoer en koelleidingen. Hiermee kan de installatiesnelheid worden verhoogd. De dakkap is bij elke dakhelling en zolderhoogte toe te passen.

Mitsubishi Electric Wattz in

Wattz-In
Het tweede product van Electric Wattz-label is de Wattz-In. Dit is een kant-en-klare, NOM-ready, verwarmings-, ventilatie- en
tapwatermodule voor nieuwbouw en renovatie. De module integreert op een intelligente manier verschillende functies. De module heeft een voetmaat van 60 x 60 cm voor een onopvallende plaatsing in bijkeuken, zolder of garage. Afhankelijk van de behoefte is de Wattz-In samen te stellen als een ‘Lego’-bouwdoos en wordt deze geleverd inclusief leidingwerk en kanalen. Het ontwerp is het resultaat van de
samenwerking tussen Alklima/Mitsubishi Electric (waterpomp), Zehnder (ventilatie-unit) en ABB (regeltechniek). Samengebracht tot één totaalproduct is het ‘turn-key sustainability’ en ‘easy-installation’. De Wattz-In is exclusief verkrijgbaar bij Alklima/Mitsubishi Electric.

Ambrava: installatieset in een compacte box

Ambrava Installatieset.

De unit die Ambrava afgelopen jaar lanceerde heet Installatieset. In één compacte box zijn alle technische componenten van een complete installatie ingebouwd: een lucht/water-warmtepomp, een hydro-unit, een boilervat en een WTW balansventilatie-unit. De units zijn speciaal ontwikkeld voor bestaande woningen en kunnen aan de gevel, half buiten en half binnen en in het dak geplaatst worden. De units worden plug&play op de locatie geleverd. Voor de technische hoofdcomponenten maakt Ambrava gebruik van Samsung systemen en ARBM-boilervaten. De vaten zijn, conform de wetgeving, door middel van een verwarmingselement voorzien van legionellabestrijding. Afhankelijk van de behoefte aan warm water kunnen boilervaten van 150 tot 500 liter in de unit worden opgenomen. Er kunnen warmtepompen van 4, 6 en 9 kW in de unit worden opgenomen.

LG Air Solutions: energiemodule met alleen eigen componenten

LG Energiemodule.

De Energiemodule van LG Air Solutions is voorzien van een boilervat, balansventilatie-unit, warmtepomp en pv-omvormer. Het boilervat heeft een inhoud van 200 liter, de toerentalgestuurde luchtwaterwarmtepomp heeft een vermogen van 5 kW. De omvormer is voor de stroom die wordt opgewekt door 22 LG 300 Wp zonnepanelen. Verder is er ook een uitgebreid regel-, bedienings- en energiemonitoringssysteem en een internetgateway, waardoor bediening zowel lokaal als op afstand mogelijk is. Alle elementen komen uit de stal van LG, op de balansventilatie-unit met warmteterugwinning na – die is van Brink. Het gaat hier om de Renovent Excellent met een vermogen van maximaal 400 kuub per uur, een elektrisch voorverwarmingselement voor de echt koude dagen en een bypass voor als het buiten juist erg warm is. Als het wenselijk is, bestaat de mogelijkheid om een buffervat in te bouwen. Volgens Richard de Waal van LG is het voordeel van de Energiemodule dat alle componenten van één leverancier komen, LG. Hierdoor kan volgens hem de garantie beter geregeld worden en is er één aanspreekpunt voor zaken als ontwerp en onderhoud.

NIBE: vier modellen alles-in-één units

NIBE alles-in-één units.

De lijn van NIBE-units voor ventilatie, verwarming en warmtapwater omvat vier modellen: de F370 en de F470 (met een geadviseerd toepassingsgebied voor verwarming tot een vermogen van 3 kW) en de F730 en F750 (met een maximaal vermogen van 5 kW). De inverter-gestuurde compressor geeft de F730 en F750 daarbij ook modulerend vermogen. De F470 en de F750 (m.b.v. een accessoire) voorzien ook in verwarming van toegevoerde ventilatielucht. Hierdoor zijn ze ook toepasbaar als systeem met gebalanceerde ventilatie. In combinatie met de energiezuinige cv-pomp zorgt de ingebouwde warmtepomp (aan/uit of modulerend) ervoor dat de SCOP kan oplopen tot 4,5. De ingebouwde boiler met een inhoud van 170 of 180liter heeft standaard een ingebouwd elektrisch element (met instelbaar maximum vermogen) dat voorziet in thermische desinfectie en, indien nodig, ondersteuning van cv-verwarming. Via een ingebouwde regeling is de communicatiemodule NIBE Uplink voor online beheer op afstand beschikbaar. Met de NIBE Uplink app kan bijvoorbeeld via een smartphone of tablet draadloos de ventilatiestand worden aangepast. In de regeling zijn ook de functies Smart Grid Ready en Smart Price Adaption geïntegreerd.

Nathan: energiemodules met geselecteerde producten

Nathan Energiemodule.

De energiemodules van Nathan zijn voorzien van geselecteerde technische producten. Het uitgangspunt is volgens de leverancier, dat ze van de beste aanbieders worden afgenomen voor de best mogelijke performance, garantie en comfortprestaties. De module wordt plug & play gebouwd, tegen de voor- of achtergevel, in het dak van de woning, of in de portiekflat geplaatst en aangesloten op het afgiftesysteem. Als een totaalproduct van een totaalleverancier kan een ontzorgende prestatiegarantie en een langlopend exploitatiecontract worden aangeboden.

Factory Zero iCEM: compleet geïntegreerde energiemodule

Factory Zero iCEM.

Factory Zero is opgericht door Jan Willem van de Groep, samen met een paar gelijkgestemden die vinden dat de innovatie in de bouw niet snel genoeg gaat. Met toeleveranciers wil de voormalige ‘greenspirator’ complete woning-make-overs ontwikkelen. Onderweg naar dat ideaal lanceerde hij zijn eerste product: een klimaat- en energiemodule, of liever gezegd: de iCEM. Dit is een compacte compleet  geïntegreerde energiemodule die de woning voorziet van een geconditioneerd binnenklimaat (ventilatie en verwarming) en warm tapwater. Deze aanbieding is inclusief de levering van door de klant te monteren pv-panelen met omvormer (extern te plaatsen). De prestaties van de module en het pv-systeem worden realtime gemonitord. De leverancier van de woning, de verhuurder en de bewoner hebben afhankelijk van de gekozen opties de mogelijkheid om deze gegevens op verschillende aggregatieniveaus uit te lezen.

Leestip: Wat is de ideale locatie voor de energiemodules die steeds meer fabrikanten en installateurs aanbieden?

Nederlands Warmtepompen Congres 2018

Om een succesverhaal van de energietransitie – en daarmee van de warmtepomp – te maken, moeten de juiste stappen worden gezet. Bedrijven en organisaties moeten hun kennis delen, ervaringen uitwisselen en samenwerken, met respect voor elkaars belangen. Vakblad Warmtepompen en het Nederlands Platform Warmtepompen (NPW) ondersteunen dit proces, door samen het Nederlands Warmtepomp Congres 2018 te organiseren. Tijdens dit congres, dat op 10 oktober tegelijk met – en naast te locatie van – de Vakbeurs Energie plaatsvindt, wordt door tal van experts ingegaan op de maatschappelijke, financiële en technische aspecten van de energietransitie en de rol van warmtepompen.
Meer informatie over dit congres, het programma, en de wijze van inschrijving
is te vinden op de congreswebsite.

Reageer op dit artikel