nieuws

Selectietool Alara-Lukagro zorgt voor efficiëntere geluiddemping ventilatieroosters

Markt

Selectietool Alara-Lukagro zorgt voor efficiëntere geluiddemping ventilatieroosters

Alara-Lukagro, dat onder andere geluiddempers en geluidwerende omkastingen vooor klimaatinstallaties levert, heeft de geluiddempende ventilatieroosters in zijn catalogus doorontwikkeld. Bij de nieuwe generatie van deze roosters kan ook de luchtspleet worden aangepast. Hierdoor wordt volgens de fabrikant een lager drukverlies gerealiseerd, bij hogere geluiddemping met kleinere roosters.

Volgens Alara-Lukagro zorgt de doorontwikkeling voor een hoger rendement van installaties – zoals warmtepompen – die binnen of in een omkasting zijn opgesteld en luchttoevoer nodig hebben. Daarnaast bieden de nieuwe roosters meer zekerheid met betrekking tot geluidseisen, en kan in bepaalde situaties worden voldaan met een kleiner rooster, wat voor kostenbesparing zorgt.

Uitgebreide testen

Alara-Lukagro levert al geruime tijd vier typen standaard-geluiddempende ventilatieroosters. Deze zijn onafhankelijk getest en gecertificeerd bij adviesbureau Peutz, conform geldende ISO-normen. Op basis van deze roosters zijn uitgebreide tests uitgevoerd met talloze configuraties, en van hieruit is een rooster-selectietool ontwikkeld. Deze tool past de luchtspleet van de vier standaardroostertypen aan, zodat de meest ideale combinatie van minimaal drukverlies en maximale geluiddemping ontstaat. Op deze manier wordt ieder rooster voor elke individuele situatie geconfigureerd tot het meest optimale rooster.

Lager drukverlies, hogere geluiddemping

Uit de genoemde tests blijkt dat bij roosters met een aangepaste luchtspleet de tussenschakeldemping betere resultaten geeft, zowel hoogfrequent als laagfrequent. Ook blijkt dat de globale geluiddemping (Rw-waarde) van de roosters met een aanpasbare luchtspleet zo’n 4 tot 5 dB verbetert ten opzichte van de situatie bij standaardroosters. Qua drukverlies zijn besparingen tot wel 70 procent te realiseren, aldus de leverancier.

 

Reageer op dit artikel