nieuws

Goei van bedrijfsorganisaties stagneert door schreeuwend tekort aan technici

Markt

Goei van bedrijfsorganisaties stagneert door schreeuwend tekort aan technici

Meer dan een kwart van de technische bedrijven ziet dat de groei van de organisatie stagneert als gevolg van het kwalitatieve tekort aan technici. Dit betekent dat er een verschil is in de kwaliteit van aangeboden en gevraagde arbeid, zo stelt opleidingencentrum ROVC in de tweede editie van de ROVC TechBarometer. Dit rapport, gebaseerd op onderzoek onder 1.164 respondenten uit de technische branche, geeft inzicht in markt-, HR- en opleidingstrends.

Als gevolg van het kwalitatief tekort geeft 26 procent van de respondenten aan hogere lonen te bieden aan technici. Het kwantitatieve tekort is vooral te merken op de werkplek. 39 procent wijst stress op de werkvloer aan als belangrijkste gevolg van het kwantitatief tekort. Een lagere kwaliteit van het werk volgt met 18 procent.

Aantallen tekort op kwalitatief en kwantitatief niveau

Dat bedrijven al jaren zoeken naar goed opgeleide technici vanwege grote tekorten is niet onbekend. Het tekort werd het afgelopen jaar door 33 procent van de bedrijven ervaren, zowel op kwalitatief als op kwantitatief niveau. De komende vijf jaar loopt het percentage naar verwachting zelfs op naar 45 procent.
John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: “De technische sector is continu in beweging. Het feit dat organisaties achterblijven op hun groeidoelstellingen vanwege het ontbreken van technisch talent is een kwalijke zaak. Het tekort lost zich niet vanzelf op. We moeten nu spijkers met koppen slaan. Dat betekent niet alleen een betere aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven, maar ook een nauwere samenwerking tussen technische bedrijven. Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, kunnen we stappen in de juiste richting zetten.”

Een digitale versie van de ROVC Barometer kan hier gratis worden aangevraagd.

Reageer op dit artikel