nieuws

Nuon gaat ‘grootschalig’ ventilatieluchtwarmtepompen aanbieden

Markt

Nuon gaat ‘grootschalig’ ventilatieluchtwarmtepompen aanbieden

Na Eneco gaat ook energieleverancier Nuon warmtepompen aanbieden. Sinds afgelopen maand loopt een pilot bij 50 woningen, waarbij het bedrijf samenwerkt met installateur Feenstra en Nibe, dat de warmtepompen levert. Volgens Nuon kan de warmtepomp ervoor zorgen dat het gasgebruik per woning met 30 tot 50 procent daalt. Belangstellenden kunnen zich inmiddels voorinschrijven voor het apparaat.

Net als de Warmtewinner van Eneco, is het toestel dat door Nuon wordt aangeboden een ventilatiewarmtepomp. Hij vangt de restwarmte van de gasketel af, die normaliter via het ventilatiesysteem naar buiten wordt afgevoerd. Nadat de temperatuur van die restwarmte is opgewaardeerd, wordt de warmte teruggegeven aan de CV-installatie. Doordat deze installatie op die manier wordt voorverwarmd, wordt er vervolgens minder aardgas gebruikt.

‘Terugverdientijd van 5 tot 6 jaar’

Ventilatieluchtwarmtepompen zijn geschikt voor woningen met een CV-gasketel en mechanische ventilatie. volgens Nuon betreft het ongeveer een derde van de bestaande woningen. Doordat de overheid voor dit type hybride systemen een subsidie van 1.300 euro geeft, is de investering in het apparaat ongeveer 1.000 euro, inclusief installatie. Nuon stelt dat de terugverdientijd – door minder energiegebruik – 5 tot 6 jaar is, en dat de CV-ketel er langer door meegaat: “Die hoeft namelijk minder hard te werken dankzij de warmtepomp”.

De officiele verkoop van Nuon’s warmtepomp start in september, naar inmiddels kan via de website van Nuon al worden vooringeschreven op de aanschaf ervan.

Reageer op dit artikel