nieuws

Kwart meer nieuwe warmtepompen in Vlaamse woningen

Markt

Kwart meer nieuwe warmtepompen in Vlaamse woningen

In 2016 zijn in Vlaanderen 3.728 nieuwe warmtepompen in woningen geplaatst, waarmee de volledige voorraad op 20.882 komt, zo meldt dagblad De Morgen. Het aantal nieuw geplaatste toestellen was afgelopen jaar een kwart groter dan het aantal dat in 2015 in gebruik werd genomen.

De groei is met name te herleiden tot Belgische wetgeving die ervoor moet zorgen dat in nieuwbouwwoningen meer hernieuwbare energie wordt gebruikt. Het gevolg is dat het aantal warmtepompen in Vlaamse nieuwbouw met 66 procent is gestegen, van 1.411 naar 2.336 stuks. Deze groei geeft ruimschoots compensatie voor de – onverklaarde – afname van nieuwe installaties in bestaande bouw (van 1.581 naar 1.3920.

Lage gasprijs

“Onder andere door de lage gasprijs kiest de Vlaming nog vaak voor andere verwarmingstechnieken”, aldus minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in dagblad De Morgen. “Om warmtepompen een extra duwtje in de rug te geven, hebben we de premie sinds 1 januari opgetrokken. We zijn ook volop bezig met de verfijning van de EPB-regelgeving, zodat warmtepompen vanaf 2018 juist doorgerekend kunnen worden. Wie voor hernieuwbare energie kiest, willen we daar immers ook eerlijk voor belonen.”

 

Reageer op dit artikel