nieuws

Proef met hybride warmtepompen in huurwoningen

Markt

Proef met hybride warmtepompen in huurwoningen

Drie lokale installateurs zijn in opdracht van de gemeente Ameland en GasTerra gestart met de installatie van hybride warmtepompen in 32 huurwoningen.

Het warmtepompproject wordt gefinancierd door de gemeente Ameland en GasTerra, partner van Convenant Duurzaam Ameland. Men is met name geïnteresseerd in de ervaringen van gebruikers; de techniek heeft zijn betrouwbaarheid al bewezen. Verder is de vraag of hybride warmtepompen een goede tussenstap zijn naar woningen zonder gasverbruik. Gedurende een periode van één a twee jaar worden de besparingen in kaart gebracht, alsmede de ervaringen van de bewoners.

Woningen zuiniger maken

De warmtepompen gaan de woningen grotendeels verwarmen, waarbij de energiekosten voor de huurders dalen. Het project sluit aan op de duurzame doelstellingen van de gemeente Ameland en haar wens woningen van het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland zuiniger te maken. De warmtepompen die worden geïnstalleerd in de huurwoningen zijn veel zuiniger dan de huidige cv-ketels.

Hybride warmtepomp

GasTerra kiest in dit project voor de ‘hybride’ warmtepomp, die niet in plaats van, maar naast de bestaande cv-ketel wordt geplaatst. “Een hybride systeem is robuust en goed geschikt voor bestaande cv-installaties. Op extreem koude dagen kan de gasketel bijspringen. Het totaal van gas- en elektriciteitsverbruik wordt lager dan met alleen een cv-ketel. Dat komt doordat de warmtepompen ’gratis’ energie uit de buitenlucht gebruikt om de woning te verwarmen.”

Energielabel

De warmtepompen worden geplaatst bij twee huurwoningcomplexen van het gemeentelijk woningbedrijf. De meeste woningen op deze locaties hebben een energielabel F. Dat label wordt nog verbeterd als de gemeente later dit jaar ook nog andere energiebesparende maatregelen neemt. Vijf warmtepompen komen daarnaast in woningen die nu al een energielabel B hebben.

Goedkope oplossing

In principe kunnen woningen ook worden verwarmd met gasloze all electric warmtepompen. Deze verbruiken weliswaar geen aardgas, maar het elektriciteitsnet zou moeten worden verzwaard. GasTerra en de gemeente hebben daarom gekozen voor hybride warmtepompen. Die zijn niet alleen goedkoper, maar voor veel bestaande woningen ook nog eens beter inpasbaar. Op extreem koude dagen ontzien hybride systemen het elektriciteitsnet. Het project op Ameland geeft dus ook inzicht in de gecombineerde effecten van warmtepompen op het elektriciteitsnet.

Reageer op dit artikel