nieuws

Nieuwe VRF-serie van Panasonic: ‘efficiënter, stiller en een groter toepassingsgebied’

Markt

Nieuwe VRF-serie van Panasonic: ‘efficiënter, stiller en een groter toepassingsgebied’

Met de ECOi EX 7 ME2-serie introduceert Panasonic naar eigen zeggen ‘een doorbraak in VRF’. De nieuwe systemen hebben een innovatief ontwerp met onder andere een nieuwe compressor, verbeterd oliecircuit en doorontwikkelde warmtewisselaar. Hierdoor moet de serie efficiënter zijn, voor flexibiliteit in het installatieontwerp zorgen, en meer koeling- en verwarmingscapaciteit bij extreme buitentemperaturen bieden.

De ECOi EX 7 ME2-serie toont volgens Panasonic over de hele breedte een rendementsverbetering. Zo werkt de 30kW-versie van de ME2 gemiddeld bijna 9 procent efficiënter dan de ME1-serie. De nieuwe systemen behalen een EER van 4,37 en een COP van 4,76. Ter vergelijking: de EER en COP van de ME1-serie scoorden 3,60 respectievelijk 4,10. De nieuwe waarden zijn aanmerkelijk beter dan die van vergelijkbare installaties van concurrenten, zo stelt de fabrikant: “Zelfs in deellast behaalt de ECOi EX-serie aanzienlijk hogere COP- en EER-waarden dan veel andere VRF-systemen”.

Rendementsbehoud bij extreme buitentemperaturen

De nieuwe ECOi-serie is ook doorontwikkeld als het om rendementsbehoud bij extreme buitentemperaturen gaat. De ECOi EX 7 ME2 kan koelen tot een buitentemperatuur van 52 °C, waarbij het systeem zelfs tot een buitentemperatuur van 43 °C zijn volledige koelcapaciteit (100%) behoudt. Dankzij een nieuw ontworpen, gedraaid afvoersysteem behoort de serie bovendien tot de stilste in zijn klasse. De 25kW-versie produceert bijvoorbeeld niet meer dan 54 dBA.

Mogelijkheden voor flexibel systeemontwerp

Een andere innovatie bij deze VRF-lijn betreft de mogelijkheden voor een flexibel systeemontwerp. Bij installaties met de ECOi EX 7 ME2 is een maximaal hoogteverschil van 50 meter tussen de buiten- en binnenunits mogelijk, en kan een totale leidinglengte van 1.000 meter worden toepast. De maximale leidinglengte van de buitenunit naar de verst afgelegen binnenunit bedraagt nu 200 meter. “Dit vergroot het toepassingsgebied van de installatie en biedt meer mogelijkheden voor het installatieontwerp”, stelt Panasonic.

De ME1-serie is verkrijgbaar in vermogens van 25 tot 63 kW verwarmingsvermogen (22 tot 56 kW koelvermogen). Door tot vier buitenunits in cascade te koppelen, wordt een maximaal vermogen van 250 kW bereikt.

Klik hier voor meer informatie.

Reageer op dit artikel