nieuws

Installateur meest geschikt voor advies over verduurzaming energie

Geen categorie

Installateur meest geschikt voor advies over verduurzaming energie

Bij de energietransitie in de bestaande bouw hoort ook een transitie van de installatiebranche, zegt Haico van Nunen, lector duurzame renovatie aan de Hogeschool Rotterdam en adviseur bij de BouwhulpGroep. De adviesrol voor de installatiesector wordt steeds belangrijker. “Het beroep installateur gaat veel meer inhouden dan alleen maar pijpen aan elkaar maken.”

“Ik zie meerwaarde voor adviserende partijen, die de consument kunnen helpen bij het maken van keuzes omtrent de verduurzaming van zijn woning. Aan partijen die alleen iets komen maken, heeft de consument niet zo veel. Je moet als installateur in staat zijn het gesprek aan te gaan met de particuliere woningeigenaar of woningcorporatie over ingewikkelde kennis.”

Bestaande woningvoorraad van gas af
En met het opbouwen van die kennis moet de installateur nu beginnen, aldus Van Nunen. “Het is de enige manier om in de nabije toekomst onderscheidend te zijn. De bedrijven die zich nu in deze materie verdiepen, zijn de bedrijven die over tien jaar nog bestaan. Het ziet er namelijk naar uit dat we van het gas af gaan, ook in de bestaande woningvoorraad. En een groot deel van de hedendaagse praktijk is nog gebaseerd op een gasketel.”

Installateur beter in gesprek met consument dan aannemer
Volgens Van Nunen is de installateur beter geoutilleerd voor deze nieuwe adviesrol dan andere bouwprofessionals: “Binnenklimaat en comfort zijn de specialismen van de installateur. Ze zijn het gewend om met mensen in gesprek te gaan over hun behoeften en zijn daar beter in dan aannemers. Het beroep installateur gaat daarom veel meer inhouden dan alleen maar pijpen aan elkaar maken.”

Adviseren over duurzaam renoveren: vijf tips
Hoe pak je nu die nieuwe rol op als installateur? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet de markt uitprijst? Daarvoor geeft Van Nunen de volgende tips.
– Investeer als installateur in kennis over duurzame verwarmingstechnieken.
– Zorg dat je woningcorporaties en andere woningbeheerders kunt voorzien van advies over woningverduurzaming.
– Sluit aan bij de behoeften van bewoners en zorg dat je ze adviseert over verduurzaming als mensen hun woning toch al aanpassen.
– Leg de consument uit dat een duurzame woningrenovatie niet in één keer hoeft, maar ook stap voor stap kan, maar leg wel uit welke keuzes hij daarvoor nu moet maken.
– Maak de consumenten bewust van het feit dat de gasaansluiting uit een groot deel van de – Nederlandse woningen gaat verdwijnen en zorg dat ze nu al de goede afslag nemen, ook al pakken ze nu niet alles aan.

Reageer op dit artikel