nieuws

Introductie ventilatiewarmtepomp Eneco vertraagd

Geen categorie

Introductie ventilatiewarmtepomp Eneco vertraagd

Van de Warmtewinner, de ventilatiewarmtepomp die Eneco afgelopen jaar introduceerde, zijn tot nu toe maar 120 exemplaren op de markt gebracht. Het oorspronkelijke streven van de energiemaatschappij om in 2020 minstens 100.000 Warmtewinners te hebben afgezet, lijkt daarmee wat al te ambitieus. De uitrol van de warmtepompen is met name vertraagd doordat de kostenbesparing die ermee wordt gerealiseerd tegenvalt, zo stelt Eneco tegenover de website Energeia.

De Warmtewinner is een kleine warmtepomp die afvoerlucht uit een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt als bron om een woning te verwarmen. Het gaat om een hybride toestel; als het buiten te koud wordt, voldoet de ventilatiewarmtepomp niet meer en moet de gasketel bijspringen. Eerder stelde Eneco dat met behulp van de Warmtewinner tot de helft op het gasgebruik kan worden bespaard.

Ander ventilatiegedrag
Inmiddels blijkt het lastig om aan die claim te voldoen. Een woordvoerder van Eneco meldt tegenover Energeia dat de gasbesparing weliswaar “fors” is, maar “volgens onze berekeningen nog beter kan.” Oorzaak daarvan zou zijn dat huishoudens anders – lees: minder – gebruikmaken van hun ventilatiesysteem dan waar vooraf vanuit was gegaan. Daardoor wordt een woning na installatie van de Warmtewinner ineens beter geventileerd (omdat het toestel ventilatielucht nodig heeft) waardoor de woning afkoelt en de verwarmingsvraag hoger wordt. Het gevolg van dat laatste is dat de besparing uiteindelijk tegenvalt.

Optimisme
Samen met Inventum, dat de Warmtewinner heeft ontwikkeld, is inmiddels aan de hardware en de besturing van de ventilatiewarmtepomp gesleuteld, waardoor het probleem moet zijn verholpen en de marktuitrol van het toestel weer wordt voortgezet. Het lijkt op zijn zachtst gezegd twijfelachtig of de oorspronkelijke doelstelling – 100.000 Warmtewinners in 2020  – nog altijd haalbaar is, maar Eneco is optimistisch. Het verwijst daarbij onder andere naar een recent gepubliceerd rapport van adviesbureau Berenschot.  Volgens dit bureau kan de huidige aardgasvraag van 15 miljard kubieke meter worden gereduceerd tot 1 miljard kubieke meter in 2035, door vanaf nu geen gasketels meer te plaatsen of te vervangen, en alle bestaande woningen van een hybride warmtepomp te voorzien.

NUON
Als het om de introductie van ventilatiewarmtepompen gaat, lijken ook de oorspronkelijke verwachtingen van NUON inmiddels wat al te ambitieus. Toen het bedrijf in mei van dit jaar een pilot startte in 50 proefwoningen werd uitgegaan van ‘grootschalige’ uitrol, maar voorlopig is daar geen sprake van. Volgens NUON hangt het succes van een ventilatiewarmtepomp veel sterker samen met de specifieke situatie van een woning dan eerder verwacht. Soms zijn er meer en grotere bouwfysieke aanpassingen nodig zijn om een ventilatiewarmtepompsysteem te kunnen plaatsen,  waardoor de drempel om ervoor te kiezen hoger is.

 

Reageer op dit artikel