nieuws

Nieuwbouw ‘de Trip’: eerste startersproject in Nederland met duurzaam certificaat

Geen categorie

Nieuwbouw ‘de Trip’: eerste startersproject in Nederland met duurzaam certificaat

Ontwikkelaar en beheerder Jebber heeft vorige week een BREEAM-oplevercertificaat met drie van de vijf sterren ontvangen voor starters-nieuwbouwproject ‘de Trip’ in Utrecht. Het is voor het eerst dat een gemengd nieuwbouwproject voor starters in Nederland het ‘Very Good’ certificaat van BREEAM heeft gekregen.

In 2014 ontving Jebber al het driesterren-ontwerpcertificaat van BREEAM. Dat wordt nu dus gevolgd door een oplevercertificaat. Monique van Loon, directeur van Jebber: “We zijn erg trots dat de Trip als eerste startersproject in Nederland het BREEAM-oplevercertificaat mocht ontvangen. Wereldwijd is BREEAM de meest complete gecertificeerde methodiek voor het meten van duurzaamheid van gebouwen.”

Reeks duurzame maatregelen

De driesterren-BREEAM-certificering van de Trip is het resultaat van een reeks duurzame maatregelen op het gebied van onder meer management, transport, materialen, afval en landgebruik. “Bij de Trip zijn bouwkundige- en installatietechnische componenten integraal op elkaar afgestemd, waardoor elke woning en commerciële ruimte voor het leveren van warmte lokaal weinig energie hoeft op te wekken”, aldus van Loon.

Transformatie van bedrijventerrein

De Trip is gelegen nabij het centrum van Utrecht, op het voormalig bedrijventerrein Rotsoord dat is getransformeerd tot een creatief woon- en werkgebied voor starters en ondernemers. De Trip bestaat uit 253 startersappartementen, 1.500 m2 bedrijfsruimte voor horeca en creatieve ondernemers en parkeervoorzieningen voor fiets en auto. In oktober 2016 is de Trip door aannemerscombinatie COM4Trip, bestaande uit Boele & van Eesteren, Klimaatgarant, Giesbers & van der Graaf en VolkerWessels Vastgoedbeheer, opgeleverd aan Jebber. Inmiddels heeft zo’n 80 procent van de bewoners zijn intrek genomen in de startersappartementen op de Trip, en hebben wijn- en whiskyzaak Kwestie van Smaak, eetcafé Klein Berlijn, the Future Store en creatieve workspace DAAR hun deuren geopend.

Bonus voor zuinig omgaan met energie

Jebber heeft een prestatiecontract voor twintig jaar afgesloten met aannemerscombinatie COM4Trip voor de realisatie, het onderhoud en het beheer van de gebouwen en de installaties. Het project is voorzien van een warmte-koudeopslag (wko), die in combinatie met warmtepompen en zonnestroom duurzame energie oplevert. Horeca-exploitanten en creatieve ondernemers troffen in hun ruimte een aantal duurzame maatregelen (goed voor BREEAM-credits), en duurzaam gedrag van huurders wordt beloond. Zo krijgen de bewoners van de starterswoningen een bonus als ze zuinig met energie omgaan.

Reageer op dit artikel