nieuws

Nederlandse pensioenfondsen investeren miljarden in fossiele brandstoffen

Geen categorie

Nederlandse pensioenfondsen investeren miljarden in fossiele brandstoffen

Vorig jaar tekenden 174 landen het klimaatakkoord van Parijs. In dit akkoord staat het streven dat de aarde niet meer dan 1,5 graden zal opwarmen ten opzichte van de situatie in het ‘pre-industriële tijdperk’, met een juridisch vastgestelde bovengrens van 2,0 graden. Bovendien is afgesproken dat het gebruik van fossiele brandstoffen versneld wordt afgebouwd. Een jaar na dato lijken Nederlandse pensioenfondsen zich daar weinig van aan te trekken.

Dat stelt althans Fossielvrij NL. Volgens dit platform investeren Nederlandse pensioenfondsen nog steeds miljarden euro’s in kolen, olie en gas. Liset Meddens van Fossielvrij NL stelt dat het tijd is voor grote stappen: “Iedere investering in de fossiele industrie is een investering in het verleden en draagt bij aan klimaatontwrichting. De doelen van Parijs zijn kraakhelder: we moeten in een recordtempo van kolen, olie en gas af. Pensioenfondsen spelen hierin een belangrijke rol. Ze kunnen met hun investeringen de noodzakelijke transitie versnellen.”

Internationale ‘Fossil Free’-campagne

Om pensioenfondsen tot een beleidswijziging aan te zetten, heeft Fossielvrij NL een website opgezet waarop pensioendeelnemers hun pensioenfonds kunnen oproepen in schonere energievormen te investeren en op die manier in de lijn van het Parijs-akkoord te handelen. Deze website is onderdeel van de internationale campagne ‘Go Fossil Free’, die in mei 2017 de wereldwijde ‘Global Divestment Mobilisation’-actieweek rond dit thema organiseert.

Reageer op dit artikel