nieuws

Minister dwingt kantooreigenaren tot energielabelsprong in 2023

Geen categorie

Minister dwingt kantooreigenaren tot energielabelsprong in 2023

Vanaf 2023 mag geen enkel kantoor in Nederland nog een energielabel ‘slechter’ dan label C hebben. Kantoren met een label D t/m G mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken.

Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer, waarin Blok een wettelijke verplichting oplegt aan eigenaren van kantoren. De eis van een C-label geldt vanaf 2023, eigenaren hebben dus nog de tijd om hun kantoren zuiniger te maken. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt voorlopig een uitzondering.

Beter energielabel mogelijk zonder bouwkundige ingrepen

Kantoren met een label D, E of F kunnen volgens de overheid zonder bouwkundige ingrepen worden aangepast om label C te halen. Aanpassingen aan installaties zijn vaak al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. De labelmaatregel van Blok moet vanaf 2023 ruim 8 petajoule aan energiebesparing per jaar opleveren. Om eraan te voldoen, moeten kantooreigenaren samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.
De verplichting voor (minstens) label C geldt alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor wettelijk afdwingbare energiebesparing in andere utiliteitsgebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.).

Controle op energiebesparende maatregelen

Bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen als de terugverdientijd daarvan korter is dan vijf jaar. De controle daarop door gemeenten en omgevingsdiensten schiet echter tekort. Het kabinet stelt daarom twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar. Zij zijn sinds deze maand actief en helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Betere controle levert in 2023 ruim 16 petajoule besparing op, aldus minister Blok.

De kamerbrief van minister Blok vindt u hier.

>Tip: Lees hier hoe gangbare energiebesparingstechnieken een grote labelsprong mogelijk maken.

Reageer op dit artikel