nieuws

Europese verwarming- en koelingstrategie ‘goede stap, maar nog niet voldoende’

Geen categorie

Europese verwarming- en koelingstrategie ‘goede stap, maar nog niet voldoende’

Eerder dit jaar richtte de Europese Commissie zich in haar verwarming- en koelingstrategie voor het eerst op een consistente manier op thermische energie. Dat werd tijd, want de decarbonisering van het Europese energiesysteem is onmogelijk zonder de sector voor verwarming en koeling ‘koolstofvrij’ te maken, aldus de European Heat Pump Association (EHPA).

Het ‘Clean Energy Package’ dat eind november werd gepubliceerd, is volgens de EHPA een stap om de doelstellingen van de verwarming- en koelingstrategie te verankeren in EU-wetgeving. De eerste indruk van het package is positief, hoewel warmtepomptechnologie slechts indirect als ‘best available technology’ voor koolstofarme verwarming wordt aangeduid.

Doelstellingen en aansporingen

De belangrijkste doelstellingen uit het Europese Clean Energy Package op een rij:
– Een verhoogde energie-efficiëntiedoelstelling van 30 procent moet helpen inefficiënte technologieën te verlaten.
– Er komt een budget van 40 miljard euro voor de energietransitie en meer steun voor de inzet van hernieuwbare energiebronnen.
– Lidstaten worden aangespoord om hun energieleveranciers te verplichten het aandeel hernieuwbare energie per jaar te verhogen.
– Bevordering van flexibel gebruik van elektriciteit, als basis voor de aansluiting en integratie van de warmte- en de elektriciteitssector.
– Een nieuwe primaire energiefactor van 2,0 die beter aansluit bij de impact van een koolstofvrije elektriciteitsmix, en die investeerders en consumenten zal sturen bij het nemen van beslissingen.
– Voorzieningen om het aandeel hernieuwbare energiebronnen en restwarmte in stadsverwarming te vergroten, met vermelding van het onbenutte potentieel van industriële en commerciële warmtepompen.
– Een krachtige verwijzing naar warmtepomptechnologie, om investeerders gerust te stellen dat deze technologie wordt erkend.

‘Beleidskader is te technologieneutraal’

Ondanks de verklaring van Commissielid Cañete dat de Commissie de inzet van fossiele brandstoffen niet steunt, is het voorgestelde beleidskader volgens de EHPA nog steeds te technologieneutraal en gaat het niet specifiek genoeg in op ‘koolstofarme energiebronnen’. Het zal de lidstaten daardoor niet beletten om fossiele energie te verkiezen boven hernieuwbare energiebronnen, en ook zullen subsidies voor fossiele energiebonnen er niet door worden gestuit. De co-wetgevers moeten dit ‘pakket’ daarom naar een hoger ambitieniveau stuwen, aldus de branchevereniging.

Afwijzing van oplossingen die niet ‘2050 ready’ zijn

Volgens Thomas Nowak, secretaris-generaal van de EHPA, is het pakket weliswaar een eerste stap in de goede richting, maar moet een COP21-compatibel beleid (COP21 staat voor de klimaatconferentie in Parijs -red.) “ervoor zorgen dat de oplossingen die niet ‘2050 ready’ zijn, worden afgewezen”. In plaats daarvan “moeten zo spoedig mogelijk zeer efficiënte duurzame oplossingen worden ingevoerd. De industrie is klaar voor verandering, maar er is een sterkere ondersteuning door beleidsmakers nodig”.

>Leestip: Eerder stuurde de EHPA samen met andere internationale brancheverenigingen een aantal aanbevelingen voor een duurzame verwarming- en koelingstrategie naar de Europese Commissie.

Reageer op dit artikel