nieuws

Europees project wil ‘gelijke kansen’ voor hernieuwbare en fossiele energie

Geen categorie

Europees project wil ‘gelijke kansen’ voor hernieuwbare en fossiele energie

Het Europese project FROnT (Fair RHC Options and Trade | RHC = Renewable Heating and Cooling) wil het gebruik van hernieuwbare energie gelijke kansen geven als fossiele energie. Op 25 november deelde het de ervaringen, resultaten en adviezen met warmte-experts in Nederland, op de slotbijeenkomst in Utrecht.

Het FROnT-project heeft als doel om meer informatie en bekendheid te geven aan de mogelijkheden van hernieuwbare warmte en koude, zodat het gebruik hiervan in Nederland en Europa wordt versneld. Europa zet ongeveer de helft van de gebruikte energie in voor de verwarming en koeling van gebouwen en processen.

Weinig huishoudens bekend met de mogelijkheden van hernieuwbare energie

FROnT stelde vragen in vijf Europese landen, aan 4.200 huishoudens, 900 beheerders van utiliteitsgebouwen en beheerders van 600 industriële gebouwen. Daarbij werd onder andere het volgende onderzocht:

•  Op basis van welke argumenten kiezen zij een verwarmings- of koelinstallatie?
• Wat weten ze van hernieuwbare warmte- en koude-opties, zoals zonnewarmte, warmtepompen en biomassaketels?
• En wat vinden zij daarvan?

De uitkomst van het onderzoek is onder andere dat professionals milieuaspecten meenemen in hun overwegingen, maar dat slechts weinig huishoudens bekend zijn met de mogelijkheden van hernieuwbare energie. Uit de antwoorden blijkt dat vooral de volgende argumenten een rol spelen: comfort, onderhoudskosten, betrouwbaarheid, besparingen en investeringen.
Ook deelnemers aan de versnellingstafel duurzame warmte van het SER Energieakkoord waren aanwezig. Zij nemen de resultaten en ideeën mee in hun plannen.

Deelnemers aan FROnT

FROnT deed het onderzoek 2,5 jaar lang met steun van de Europese Commissie. In het Europese FROnT-consortium werken zes Europese energieagentschappen, waaronder RVO.nl, samen met Europese brancheorganisaties voor hernieuwbare energie. De eindresultaten van het onderzoek naar warmte- en koude-opties in Europa vindt u op de website van FROnT.

Bron: RVO.

Reageer op dit artikel