nieuws

Energiebesparingstechnieken maken grote energielabelsprong mogelijk

Geen categorie

Energiebesparingstechnieken maken grote energielabelsprong mogelijk

Het is al mogelijk Energielabel A te bereiken met het toepassen van gangbare energiebesparingstechnieken in utiliteitsgebouwen. Een hoger Energielabel is te bereiken met iets meer investeringen in energiezuinige renovatie. RVO.nl deed onderzoek naar koploperprojecten op dit gebied.

Wie zijn pand grondig laat renoveren, heeft te maken met energieprestatie-eisen uit het Bouwbesluit. Deze bestaan uit eisen voor thermische isolatie, maar ook uit rendementseisen voor de installaties, zoals verwarmen, koelen, ventileren en warm tapwater. Het toepassen van deze eisen levert meestal maximaal een energielabelsprong naar C op. Ondernemers die grootschalig investeren in de verduurzaming van hun gebouw hebben vaak hogere ambities. Daarnaast zijn zaken als comfortverbetering en het verbeteren van de uitstraling van het gebouw belangrijke drijfveren.

Energielabel A na renovatie

Bij al deze koploperprojecten scoorden de gebouwen na de renovatie label A; sommige projecten scoorden zelfs A+ of hoger door toepassing van aanvullende maatregelen. Voorbeelden zijn PV-panelen, warmtekoude-opslag met een warmtepomp, en betere gevelisolatie. De ingrijpende renovatie van a.s.r. verzekeringen behoort bijvoorbeeld tot de inspirerende koplopers.
Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat bij projecten gangbare technieken zijn gebruikt voor energiebesparing en comfortverbetering. Voorbeelden daarvan zijn HR++ beglazing, vloer- en gevelisolatie en energiezuinige verlichting.

Voor het rapport onderzocht RVO.nl 25 renovatieprojecten in de utiliteitsbouw, het analyseerde de EPBD-database en sprak met belanghebbenden.

Meer informatie?
• Download het rapport Zeer energiezuinige renovatie ulititeitsgebouwen.
• Wie voorbeelden zoekt van grondige renovaties kan terecht op de pagina Gebouwen.
• In de Initiatievendatabase Energiezuinig gebouwd vindt u de resultaten van het onderzoek en de beschrijvingen per project.

Klik hier voor meer informatie op de site van RVO NL

> Tip: Vind hier meer informatie over regelgeving rond energiebesparing.

Congres over regelgeving klimaattechniek

Tijdens het congres ‘Ken de wetten, pak je kansen’, dat op 24 november plaatsvindt, wordt kennis en ervaring uitgewisseld met betrekking tot regelgeving rond energiebesparing en klimaattechniek. Zo wordt onder andere uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe BENG-regels, ERP, Breeam en Ecodesign. Lees hier meer over dit congres.

Reageer op dit artikel