nieuws

Docenten- en instructeurspool moet tekort techniekdocenten verhelpen

Geen categorie

Docenten- en instructeurspool moet tekort techniekdocenten verhelpen

Veel MBO-scholen verwachten binnen vijf jaar een groot tekort aan techniekdocenten. De overheid en allerlei instanties zetten in beleidsnota’s zwaar in op uitbreiding van het aantal docenten, maar de daadwerkelijke plannen dienen uit het werkveld te komen. Een concreet project is het Scholingstraject ‘Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche’.

De oorzaken voor het tekort aan docenten zijn divers. Veel docenten gaan de komende tijd met pensioen zonder dat er vervangers klaar staan. Maar ook de groeiende studentenaantallen en de aantrekkende economische groei zijn oorzaken, zo blijkt uit onderzoek van de MBO-Raad. Ook het Techniekpact heeft dit probleem gesignaleerd en geagendeerd.

Opleiding voor ervaren vakmensen

In het Scholingstraject ‘Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche’ worden ervaren en gemotiveerde vakmensen uit de installatiesector binnen een jaar opgeleid tot assistent-docent voor technische ROC’s. Het gaat om een primeur in Nederland, in gang gezet door OTIB (het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf) en het RBPI Gelderland/Overijssel. Het traject leidt vakmensen uit de branche op tot assistent-docent voor negen technische ROC’s in Gelderland en Overijssel. Inmiddels is de eerste groep van 14 deelnemers aan de opleiding voor het Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) begonnen.

Direct een leer/werkplek

Bijzonder is dat alle deelnemers al tijdens hun opleiding voor het diploma PDD een leer/werkplek op één van de negen deelnemende ROC’s hebben. Hier kunnen zij tijdens hun opleiding dus al vlieguren maken als stagiair. Alle deelnemers die de opleiding afronden en het PDD-diploma halen, worden toegevoegd aan de ‘Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche’.

Voor meer informatie over het traject kan contact worden opgenomen met H. Haring (projectmanager Platform Branche Onderwijs Technische Installatiebranche Gelderland/Overijssel;  h.haring@rbpi.nl) of Robert-Jan de Vries (regiomanager OTIB; rj.dvries@otib.nl).

Klik hier voor meer informatie over de onderwijstak van OTIB.

Reageer op dit artikel