nieuws

‘Vraag naar BENG-bouw is nog te beperkt’

Geen categorie

‘Vraag naar BENG-bouw is nog te beperkt’

De komende vier jaar moet Nederland steeds energiezuiniger bouwen, tot (bijna) energieneutraal (BENG) in 2020. Volgens Nathalie de Vries, voorzitter van BNA (Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus) moet de vraag naar dit type bouw aantrekken als we de doelstelling voor 2020 willen halen.

“Uit onderzoek van de BNA blijkt dat vrij weinig opdrachtgevers vragen om BENG te bouwen”, zo stelt De Vries. “De meerderheid van de architectenbureaus kent de eisen die worden gesteld, maar ze worden nog nauwelijks in de praktijk toegepast. Hier moet verandering in komen. Wij roepen dan ook op hier vaart in te gaan maken. Vier jaren zijn zo voorbij.”

Zeer beperkte vraag naar BENG

Een meerderheid van de architectenbureaus geeft aan dat in minder dan 10 procent van de gevallen door opdrachtgevers wordt gevraagd naar het ontwerpen of bouwen volgnes BENG. De Vries: “Bij overheden wordt wel regelmatig om duurzaamheidscertificaten zoals BREEAM en GPR gevraagd, maar ook daar zien we dat over de hele linie de vraag nog tegenvalt. Volgens 63 procent van de architectenbureaus vragen opdrachtgevers niet om certificaten.” Volgens de voorzitter ziet slechts 2 procent van de bureaus een aanzienlijke toename naar de vraag naar BENG. De ruime meerderheid (74 procent) geeft aan dat er geen of slechts een minimale toename is te zien.

BENG-indicatoren onbekend bij veel architecten

Van alle architectenbureaus is de helft bekend met de eisen die worden gesteld aan Bijna EnergieNeutrale Gebouwen, de zogenoemde BENG-indicatoren. Ongeveer 20 procent kent ze goed en nog eens 30 procent is er al bekend mee. De andere helft van de bureaus kent deze indicatoren nog niet en geeft aan er actief aan te gaan werken.

Congres over regelgeving klimaattechniek

Voor wie meer wil weten over de EPBD en zich op de hoogte wil stellen van alle andere relevante regelgeving op het gebied van klimaattechniek (zoals onder andere de nieuwe BENG-regels, ERP, Breeam en Ecodesign), organiseert vakblad RCC K&L samen met de KNVvK (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude) op 24 november het congres ‘Ken de wetten, pak je kansen’.
Lees hier meer over dit congres
.

Reageer op dit artikel