nieuws

Stroomversnelling woedend over aanpassing van energieprestatievergoeding

Geen categorie

Stroomversnelling woedend over aanpassing van energieprestatievergoeding

Minister Blok van Rijksdienst en Wonen blijft bij zijn voornemen om de energieprestatievergoeding (EPV) ook mogelijk te maken voor woningen met een gasaansluiting. Dit blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van Albert de Vries, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Stroomversnelling, het stimulatieplatform voor Nul-op-de-Meter-renovaties, reageert woedend.

Op 1 september 2016 trad de wet voor de energieprestatievergoeding in werking. Deze wet maakt het mogelijk dat verhuurders die woningen tot Nul-op-de-meter renoveren, een energieprestatievergoeding van huurders vragen om die renovatie te bekostigen. Volgens Stroomversnelling is de EPV bepalend voor het versnellen van het op grote schaal renoveren van woningen naar Nul-op-de-Meter; woningen zonder gasaansluiting dus. In een brief aan de minister verwerpt Stroomversnelling het besluit om ook woningen mét een gasaansluiting in aanmerking te laten komen voor de EPV: “op deze wijze is er geen sprake van een stroomversnelling maar van een stroomvertraging”.

‘Situatie is desastreus’

Volgens Cobouw, het nieuwsplatform voor de bouwsector, zou Stroomversnelling zelfs overwegen om de handdoek in de ring te gooien. “We gaan ons bezinnen op de vraag of en hoe wij nog door kunnen met Stroomversnelling”, schrijft de vereniging in de brief aan minister Blok.
“We zitten midden in een innovatietraject, in die zin is de situatie desastreus”, aldus Lex de Boer, secretaris van De Stroomversnelling en directeur-bestuurder van woningcorporatie Lefier. Hij krijgt signalen dat bouwers denken aan stoppen met het doorontwikkelen van renovatieoplossingen. Ze hebben ruim drie jaar geïnvesteerd in ‘all electric’-woningen. Nu de energieprestatievergoeding ook voor huizen met een gasaansluiting is toegestaan, kunnen de miljoenen euro’s aan duurzame investeringen wellicht niet meer worden terugverdiend.

‘Blok blaast het innovatieprogramma op

De voorzitter van Stroomversnelling, Leen van Dijke, verwacht niet dat Stroomversnelling zo maar wordt opgeheven, maar zegt dat een aantal corporaties en bouwers van het eerste uur erg kwaad is op minister Blok. “Begrijpelijk, want de bedoeling van de energieprestatievergoeding is altijd non-fossiel – dus: geen gas – geweest”. Volgens Jan Willem van der Groep, initiator van Stroomversnelling, heeft het het besluit van Blok om gaswoningen in aanmerking te laten komen voor de EPG enorme consequenties. “Hij blaast het innovatieprogramma op.”

>Tip: lees meer over de Energieprestatievergoeding

Reageer op dit artikel