nieuws

“Verplichte aardgasaansluiting nieuwbouw moet worden afgeschaft”

Geen categorie

“Verplichte aardgasaansluiting nieuwbouw moet worden afgeschaft”

“Er moet een einde komen aan de wettelijke plicht om nieuwbouwhuizen op aanvraag aan te sluiten op aardgas. Door de opmars van duurzame energie kunnen gasnetten in nieuwe woonwijken een nutteloze investering worden”. Dat zegt netbeheerder Stedin, verantwoordelijk voor gas- en stroomleidingen van 2 miljoen klanten in Zuid-Holland en Utrecht.

De  beheerders van energienetten zijn tot nu toe verplicht nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet, als daar een aanvraag voor wordt ingediend. Elk jaar worden zo’n 40.000 nieuwe Nederlandse woningen aangesloten op aardgas. Volgens Stedin staat dit echter op gespannen voet met het streven om de woningvoorraad klimaatneutraal te maken. Bovendien is het overbodig. “Bouwen zonder gasketel kan allang, en het zou de nieuwe norm moeten worden”, aldus David Peters, directeur strategie en innovatie van Stedin.

Tientallen nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting

Daarin staat Stedin zeker niet alleen. Een maand geleden presenteerde Natuur & Milieu haar Energievisie 2035. In dit document is beschreven welke maatregelen de overheid de komende 20 jaar moet treffen zodat Nederland in 2050 volledig fossielvrij is. Een van die maatregelen is dat tot 2035 ‘90% van de woningen van het gas af moet’. Inmiddels is er een voorzichtige beweging in die richting in gang gezet. Uit gegevens van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat de afgelopen zes jaar tientallen nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting zijn gerealiseerd. Huishoudens in die wijken koken elektrisch en verwarmen met een warmtepomp of via stadsverwarming.
Het nieuwste bouwproject zonder aardgasaansluiting verrijst in Utrecht, waar in de wijk Haarrijn 650 all-electric woningen worden gebouwd.

>Lees meer over wijken zonder gasaansluiting

Reageer op dit artikel