nieuws

Conclusie Warmtepomp Congres: bijna alle lichten staan op groen

Geen categorie

Conclusie Warmtepomp Congres: bijna alle lichten staan op groen

“Er ligt een goede voedingsbodem voor de opmars van de warmtepomp.” Dat concludeerde dagvoorzitter Claudia Reiner (links op de foto) aan het einde van het Nederlands Warmtepomp Congres, dat op 7 juni bij hotel Van der Valk in Veenendaal plaatsvond.  Bijna alle lichten staan op groen; een mogelijk obstakel is de belasting van het elektriciteitsnet.

“Wat kunnen we doen om de verschil te maken om de kansen van warmtepompen te verzilveren?” Zo verwoordde dagvoorzitter Claudia Reiner, directeur van installatiebedrijf Caris & Reiner en vicevoorzitterschap van UNETO-VNI, bij aanvang de vraag waar het congres antwoorden op geeft.

Extra prikkel

Duidelijk werd dat er op het gebied van techniek geen belemmering zijn die de doorbraak van warmtepompen in de weg staan. Op het gebied van financiering komen bovendien steeds meer partijen in beweging en ook de aanscherping van de wet- en regelgeving zorgt voor een extra prikkel. De eisen voor Beng (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) die eind 2018 voor overheidsgebouwen en eind 2020 voor andere gebouwen gelden, is zo’n prikkel. Daar wees Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs zijn toehoorders op. Peter Wagenaar van Business Development Holland ging in op de ISDE-subsidie voor warmtepompen. Van die pot met 70 miljoen euro voor dit jaar is tot nu toe 15 miljoen euro uitgegeven. “Er zit dus nog genoeg in.”

Stijgende netbelasting

Maar er zijn nog wel zaken die opgelost moeten worden, zoals de flink stijgende netbelasting die ontstaat wanneer warmtepompen massaal de plaats van CV-ketels gaan innemen. Volgens Wagenaar zal de overgang in stappen moeten plaatsvinden, anders raakt het elektriciteitsnet overbelast. De verwachting is dat dit ook gebeurt. Op een sheet liet Wagenaar zien dat in 2020 20 procent van de nieuwe installaties uit warmtepompen bestaat, tegen 80 procent CV-ketels. “Op een totaal van 400.000 installaties zijn dat 80.000 warmtepompen, wat neerkomt op 480 miljoen euro omzet. Er liggen dus mooie kansen voor de installatiebranche”, concludeerde Wagenaar.

Integrale aanpak

Zowel Alfonso Wolbert van ARX Architecten als Jos Lichtenberg, hoogleraar Bouwinnovatie bij TU Eindhoven, wezen erop dat duurzame bouw om een integrale aanpak vraagt, waarbij alle betrokken partijen vanaf de ontwerpfase samenwerken. Een andere conclusie is het belang om de eindgebruiker als klant te beschouwen. Die wil comfort en gezondheid. Hoe kun je dat bereiken? Dat is een andere insteek dan het verlagen van de kosten, waar de meeste aannemers zich volgens Lichtenberg nu vooral op richten. In zijn eindconclusie stelde de hoogleraar vast dat de warmtepompmarkt naar je toe komt, maar dat je er wel wat voor moet doen. Tijdens de afsluitende netwerkborrel werd nog lang nagepraat over de toekomst van de warmtepomp.

Wamtepomp Award

Aan het einde van het congres werd de winnaar van de Warmtepomp Award bekend gemaakt. Steven Schinkel (rechts op de foto) van bureau Architectuur & Bouwkundig Advies uit Zutphen was de gelukkige. Hij had een ontwerp van een vrijstaande energieneutrale woning ingestuurd. Het is een flexibel ontwerp waarbij de oriëntatie van het dak met zonnepanelen kan variëren. Zo kan het huis op elke locatie worden gebouwd, waarbij de zonne-energie volop wordt benut. De woning is goed geïsoleerd en uiteraard voorzien van een warmtepomp.

Reageer op dit artikel