nieuws

Onafhankelijk van aardgas wonen

Geen categorie

Onafhankelijk van aardgas wonen

Zonder grote verbouwingen een huis in één klap laten stoppen met het gebruiken van gas kan zelfs met een pand uit 1900, bewees het testproject dat Triple Solar in maart 2016 uitvoerde.

Het bedrijf gebruikte hiervoor het uitgeloofde prijzengeld van Frisse Dingen van vorig jaar.

Onafhankelijk van aardgas

De uitdaging van het testproject was om een oude Amsterdamse benedenwoning binnen korte tijd helemaal van zijn stookkosten afhelpen. Daarvoor werden een nieuwe warmtepomp en een modernere radiator geplaatst, maar zonnepanelen konden in dit geval niet geïnstalleerd worden. De solar thermische PVT-panelen wekken zowel elektriciteit als warmte op, dus zelfs met een kleine dakoppervlakte waren er goede mogelijkheden geweest. Maar de benedenwoning had geen eigen dak beschikbaar en ook de kleine tuin bood te weinig mogelijkheden.

Energie opwekken, schone stroom

Dit moet de doelstelling niet in de weg staan, zo stelt Frits Verhoef, commercieel directeur van Triple Solar. “Wij geloven in een aanpak waarbij huiseigenaren en bedrijven zelf zoveel mogelijk energie opwekken, maar accepteren dat ze daarnaast ook een klein beetje schone stroom uit een naburig windpark moeten halen.” Dat is realistischer en vaak net zo relevant als meteen grootschalig isoleren. “De kosten in euro’s en CO2-uitstoot van een nieuwe gevel en triple glas moet je wel meenemen. Wij zoeken een ander optimum dan de grote bouwbedrijven en de overheid. Van het gas af gaan is belangrijker dan perse alle elektriciteit op je eigen dak willen opwekken.”

Zonder gas

Daarom start het bedrijf de campagne ‘verder zonder gas’. Eind april ging de site live.

 

Reageer op dit artikel