nieuws

Kansen BENG voor warmtepompen op Nederlands Warmtepomp Congres

Geen categorie

Kansen BENG voor warmtepompen op Nederlands Warmtepomp Congres

Op afzienbare termijn zal de EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) worden vervangen door de eisen voor BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Dat heeft consequenties voor alle nieuwe gebouwen: er komen andere berekeningen aan te pas en er moet aan heel andere criteria worden voldaan.

Op het Nederlands Warmtepomp Congres 2016 op 7 juni in Hotel Van der Valk in Veenendaal zal ir. Harm Valk, senior-adviseur energie en duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, daar alles over vertellen. Hij zal ingaan op de belangrijkste kansen en struikelblokken en wat de kansen zijn voor duurzame technieken als warmtepompen.

Snijpunt bouw- en installatietechniek

Harm Valk werkt sinds medio 1997 bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Hier is hij betrokken bij een breed scala aan adviestrajecten, welke veelal op het snijpunt van de bouw- en installatietechniek liggen. De bestaande bouw loopt als een rode draad door zijn loopbaan die begon bij een woningcorporatie in Rotterdam. In zijn advieswerk probeert hij ‘kwaliteit’ en ‘integraliteit’ centraal te stellen. Dat betekent over de grenzen van het eigen vakgebied heen kijken om te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen. En een open oog houden voor innovatieve oplossing aan de ene kant, en het realiteitsgehalte anderzijds.

Andere functies

Naast zijn werk bij Nieman is Valk voorzitter van de norm(sub)commissie Energieprestatie van Gebouwen van NEN en lid van de normcommissie Klimaatbeheersing in gebouwen. Tevens is hij lid van diverse andere werk- en begeleidingsgroepen in het vakgebied.

Over het congres

Woningbouw wordt steeds meer gestuurd door duurzaamheidseisen en de vraag naar energiezuinige oplossingen. Zowel van partijen in de bouwkolom als van opdrachtgevers wordt verwacht dat ze voor duurzame klimaatinstallaties kiezen, waarbij de warmtepomp steeds meer een standaard wordt. Maar hoe zit het met de financiering van zulke installaties? Aan welke eisen moet worden voldaan? En hoe krijg je alle partijen op één lijn, als het om duurzame woningbouw en warmtepompen gaat?

Tijdens het Nederlands Warmtepompen Congres 2016 op 7 juni geven experts antwoord op deze – en tal van andere – vragen, aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. >> Meer informatie en aanmelden

Reageer op dit artikel