nieuws

Innovatief archiefgebouw gerealiseerd

Geen categorie

Innovatief archiefgebouw gerealiseerd

Het Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden wordt op donderdag 12 mei geopend.  Erfgoed centraal, samenwerken en low-tech zijn de steekwoorden voor het duurzame archiefgebouw voor kunst uit vijf Friese musea, ontworpen door LEVS architecten. Na een bouwtijd van 10 maanden is het energie neutrale depot gereed en zijn de musea hun collecties aan het ‘inhuizen’. Vijf Friese musea beheren hun museale collecties voortaan gezamenlijk in één depot.

LEVS partners maakte met LBP|SIGHT en Crown Fine Art deel uit van een expertteam dat een innovatief klimaat- en opslagconcept ontwikkelde. Dit concept is nu in de praktijk gerealiseerd. Om de juiste klimaatcondities te scheppen en het erfgoed veilig te stellen wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde en niet van technische installaties.

Black box

De collecties worden opgeslagen in een ‘black box’ met roestrode gevels van gepoedercoate aluminium.  Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de musea gecombineerd en ingedeeld naar opslag- en klimaatcondities. Het depot is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een tweede volume met werkruimten.

Luchtdichte schil

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m²K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en -koude. Zo zijn het hele jaar, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het totale vermogen aan installaties voor de depotruimten met 26 kW vergelijkbaar met dat van de CV-ketel van een grote eengezinswoning.

Luchtgekoelde warmtepomp

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp. LED-verlichting en bewegingssensoren minimaliseren het energieverbruik bovendien. De 400 PV-panelen leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

Lage exploitatiekosten

Door zelf energie op te wekken en in te zetten op een installatie-arm gebouw blijven de exploitatiekosten laag. Deze dalen met bijna 50% in vergelijking met die van een ‘traditioneel’ depot.

Klik hier voor nadere informatie op de site van LEVS architecten.

Reageer op dit artikel