nieuws

Energieregels voor luchtbehandelingskasten en ventilatiesystemen

Geen categorie

Energieregels voor luchtbehandelingskasten en ventilatiesystemen

De nieuwe Europese ErP-richtlijnen hebben ingrijpende gevolgen voor specialisten in luchtbehandeling en ventilatie. Vooral bij vervanging komen installateurs voor complexe uitdagingen te staan. Hoewel de klant betere en zuinigere installaties krijgt, worden deze wel groter, duurder en is de keuzevrijheid beperkt.

Luchtbehandelingskasten en ventilatiesystemen die na 1 januari 2016 worden uitgeleverd dienen te voldoen aan nieuwe Europese eisen voor Energy-related-Products (ErP). Het doel van de nieuwe wetgeving is een verdere reductie van het energieverbruik en emissie. De nieuwe verordening kan grote gevolgen hebben voor het ontwerp van luchtbehandelingsystemen. Zo moeten luchtbehandelingskasten worden voorzien van een aandrijving met verschillende snelheden zoals een frequentieregelaar of worden uitgevoerd met EC-motoren. Er gelden maximale grenzen voor het interne energieverbruik.

Energieregels

Voor ventilatoren worden de eisen qua efficiëntie verder verhoogd. Ventilatiesystemen moeten worden uitgevoerd met een warmteterugwinsysteem, met een minimaal rendement en een verplichte thermische bypassvoorziening. Door de invoering van de nieuwe ErP-verordening in Europa zijn grotere luchtbehandelingskasten nodig bij een gelijkblijvend debiet zodat een lagere luchtsnelheid wordt gerealiseerd. Overigens is het belangrijk om te weten dat de nieuwe regels alleen van toepassing zijn op apparaten en systemen die nieuw op de markt komen. Ook geldt de ErP-richtlijn nog niet voor direct gestookte luchtverwarmers. Vanaf 1 januari 2018 worden de eisen verder verscherpt.

Reageer op dit artikel